Τεράστια δακτυλίδια γύρω από μια μαύρη τρύπα

Μια εντυπωσιακή απεικόνιση των δακτυλίων γύρω από μια μαύρη τρύπα έδωσε στην δημοσιότητα η NASA. Η απεικόνιση βασίστηκε στα δεδομένα των τηλεσκοπίων ακτίνων Χ Chandra και Swift, αλλά και του ραδιοτηλεσκοπίου Pan-Stars στη Χαβάη. Oι παρατηρήσεις αναφέρονται στο άστρο V404 του Κύκνου (βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου) και απέχει από τη Γη 7800 έτη φωτός. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα που αποτελείται από μια μαύρη τρύπα με μάζα 9 φορές την μάζα του ήλιου μας και ένα άστρο-συνοδό με μάζα λίγο μικρότερη από αυτή του ήλιου.

Οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν από την παραγωγή ακτίνων Χ στο κέντρο του δίσκου προσαύξησης της μαύρης τρύπας, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν τα αέρια στην εξωτερική περιοχή του δίσκου. Οι δακτύλιοι αυτοί θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον μηχανισμό της αλληλεπίδρασης μιας μαύρης τρύπα με ένα άστρο, αλλά και να χαρτογραφήσουν το διάστημα μεταξύ του συστήματος αυτού και του πλανήτη μας.

Η διάμετρος των δακτυλίων θα τους βοηθήσει να καθορίσουν την απόσταση από τα μεσοαστρικά νέφη σκόνης που προκάλεσαν τους δακτυλίους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δακτύλιος τόσο πιο κοντά είναι το νέφος στη Γη. Επιπλέον, είναι δυνατή η εκτίμηση της χημικής σύστασης των νεφών. Φαίνεται πως αποτελούνται κυρίως από γραφίτη και και κόκκους πυριτικών αλάτων.

Πηγη: NASA / physicsgg

Comments are closed.