Έρχεται η κατάκτηση της Σελήνης

Έρχεται η κατάκτηση της Σελήνης

Η NASA αποκάλυψε δύο νέες διαστημικές στολές για την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη το 2024. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βελτιώσεις και τις αλλαγές που έχουν κάνει.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους πίσω στη Σελήνη το 2024. Καθώς έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία σεληνιακή προσεδάφιση, έπρεπε να γίνουν οπωσδήποτε αλλαγές στις διαστημικές στολές των αστροναυτών που θα χρησιμοποιηθούν. Τα δύο πρωτότυπα μοντέλα της NASA σχεδιάστηκαν για δύο ξεχωριστά μέρη της αποστολής.

Η Κινούμενη Μονάδα Εξωτερικών Δραστηριοτήτων (xEMU) είναι μια κόκκινη, λευκή και μπλε στολή σχεδιασμένη για να φοριέται από αστροναύτες που εξερευνούν τη σεληνιακή επιφάνεια. Η δεύτερη στολή είναι μέρος του Συστήματος Επιβίωσης Πληρώματος Ωρίωνα. Αυτή η λαμπερή πορτοκαλί στολή αποσυμπίεσης θα φοριέται από τους αστροναύτες στη διάρκεια της εκτόξευσης με την κάψουλα Ωρίωνα και την επιστροφή τους στη Γη.

Στόχοι των νέων διαστημικών στολών

Ο πρωταρχικός στόχος της NASA είναι η άνεση και η ασφάλεια. Πρώτον, οι υπεύθυνοι δεν θέλουν τους αστροναύτες τους να πηδούν όπως στις προηγούμενες αποστολές. Αντιθέτως, θέλουν να περπατούν κανονικά όπως όταν βρίσκονται πάνω στη Γη. Δεύτερον, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι εξωοχηματικές δραστηριότητες στο σεληνιακό έδαφος να διαρκούν περισσότερες ώρες.

Η στολή xEMU έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες πολλών σωματότυπων αστροναυτών και μπορεί να φορεθεί από άνδρες και γυναίκες. Οι απαιτητικές εργασίες σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες μέσα σε διαστημική στολή, αποτελεί πρόκληση για τους αστροναύτες. Η NASA πιστεύει ότι έχουν λυθεί πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πριν από 47 χρόνια.

Από την άλλη, η στολή του Συστήματος Επιβίωσης Ωρίωνα σχεδιάστηκε για πτήσεις από και προς τη Σελήνη. Αν και μοιάζει πολύ με κανονική φόρμα, η εξαιρετική αυτή στολή μπορεί να αποσυμπιεστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αστροναύτες να εργαστούν άνετα ενώ, αν χρειαστεί, να επιβιώσουν σε ασταθές περιβάλλον.

Προδιαγραφές των νέων “κοστουμιών”

Τα νέα διαστημικά “κοστούμια” επιτρέπουν την πιο φυσική κίνηση των χεριών ώστε ο αστροναύτης να μπορεί να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο. Επιπλέον, ένας ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός προσαρμογής βοηθά την ελεύθερη κίνηση των ώμων και όπως τόνισε η Amy Ross, επικεφαλής μηχανικός του xEMU στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA, “με αυτόν τον πρωτότυπο σχεδιασμό του άνω κορμού, είμαστε σε θέση να χωρέσουμε μέσα όλη την γκάμα των σωματότυπων που θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαστημική στολή.”

“Η κινητικότητα είναι το σημαντικότερο πράγμα”, ανέφερε η αμερικανίδα αστροναύτης Kate Rubins στη διάρκεια των αποκαληπτηρίων της νέας στολής.

Εάν χρειαστείς να σηκώσεις ένα βράχο ή να τοποθετήσεις ένα επιστημονικό όργανο, χρειάζεσαι οπωσδήποτε αυτή την κίνηση του άνω κορμού.

Επιπρόσθετα, οι στολές παρουσιάζουν βελτιωμένες ραφές και σχεδιαστικές βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στην πρόληψη εισροής σεληνιακής σκόνης στο εσωτερικό της στολής. Από την άλλη, η νέα τεχνολογία καθαρισμού διοξειδίου του άνθρακα, θα επιτρέψει στους αστροναύτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο εξερευνώντας το εξωτερικό περιβάλλον μακριά από το μητρικό σκάφος για 8 με 9 ώρες.

Αποστολές πέρα από τη Σελήνη

Οι νέες διαστημικές στολές δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξερεύνηση του φυσικού μας δορυφόρου, αλλά και για αποστολές στον πλανήτη Άρη. “Σχεδιάζουμε να πάμε και στον Άρη, όπου οι αστροναύτες μας θα εργάζονται καθημερινά με έντονους ρυθμούς, άρα είναι ζήτημα ζωής να είναι πολύ άνετες και να μην προκαλούν τραυματισμούς”, είπε η Ross. “Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί να αναβαθμίζονται σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.

Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι νέες διαστημικές στολές της NASA στην επερχόμενη αποστολή προς την Σελήνη.

 

X
0,00 €