Παράλληλο Σύμπαν ή Πολυσύμπαν. Υπάρχουν στα αλήθεια;

Παράλληλο Σύμπαν ή Πολυσύμπαν. Υπάρχουν στα αλήθεια;

Είναι δυνατόν το Σύμπαν μας να μην είναι το μόνο, αλλά να υπάρχουν και άλλα παρόμοια; Μία απίστευτη θεωρία που αναμένεται να αποδειχθεί στο μέλλον. Ή μήπως όχι; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κάποτε πιστεύαμε ότι η Γη αποτελούσε το κέντρο του Σύμπαντός μας μέχρι που ήρθε ο Νικόλαος Κοπέρνικος και εξήγησε ότι ο Ήλιος ήταν το κέντρο. Έτσι αναφέρουν οι επίσημες πηγές. Στην πραγματικότητα όμως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος ήταν ο πρώτος επιστήμονας, ο οποίος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος.

Ωστόσο, οι φυσικοί πιστεύουν ότι έχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Πολυσύμπαν. Την περίεργη αυτή ιδέα την έχουμε ήδη δει σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, από το Men In Black έως το Dr. Who και το Man in the High Castle. Ανακαλύψαμε ότι η Γη είναι ένας από τους πολλούς πλανήτες και ότι ο Γαλαξίας μας είναι ένας από τους πολλούς γαλαξίες. Γιατί λοιπόν να μην μπορεί να ειπωθεί για το Σύμπαν στο οποίο ζούμε; Μερικοί μάλιστα αναγνωρισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την ύπαρξή τους.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για το Πολυσύμπαν

Τι στοιχεία υπάρχουν για το Πολυσύμπαν; Σύμφωνα με τον Δρ. Michio Kaku, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble χαρτογράφησε τη σκοτεινή ύλη τα τελευταία χρόνια. Όπως ήδη γνωρίζουμε, η σκοτεινή ύλη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος, και συν τοις άλλοις είναι και αόρατη. Πριν από μερικά χρόνια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Waterloo χρησιμοποίησαν ασθενείς βαρυτικούς φακούς για να δημιουργήσουν έναν λεπτομερέστατο χάρτη σκοτεινής ύλης.

Τι είναι όμως ο βαρυτικός φακός; Πρόκειται με απλά λόγια για έναν κοσμικό μεγεθυντικό φακό που σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, καμπυλώνει το φως όταν αυτό περάσει κοντά από ένα αντικείμενο μεγάλης μάζας, όπως μία μαύρη τρύπα, έναν γαλαξία κ.ά. Ένας γαλαξίας, λοιπόν, με μεγάλη μάζα έλκει το φως που περνάει από κοντά του και το καμπυλώνει. Το φως αυτό μπορεί να προέρχεται από έναν πιο μακρινό γαλαξία που “κρύβεται” από πίσω του. Πρόκειται λοιπόν για ένα δωρεάν διαστημικό τηλεσκόπιο της Φύσης. Τέλεια!

Στην επεξήγησή του για το Πολυσύμπαν, ο Δρ. Kaku εξηγεί ότι ένα άλλο Σύμπαν μπορεί να αιωρείται μερικά εκατοστά πάνω από το δικό μας! Μοιράζεται την κοινή βαρύτητα ενώ το φως μπορεί να περάσει ανάμεσα σε αυτό και το δικά μας Σύμπαν.

Ως παράδειγμα αναφέρει το πώς ένα ψάρι σε μια λίμνη μπορεί να βλέπει δεξιά – αριστερά, μπρος και πίσω, αλλά δεν μπορεί να δει πάνω από το κεφάλι του. “Αν ήμασταν τα ψάρια στη λίμνη, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε το εξώτερο Διάστημα, όχι όμως –ακόμα, πάνω από το Σύμπαν που ζούμε,” τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλο Σύμπαν

Οι κοσμολόγοι μιλάνε για ένα Σύμπαν που διαστέλλεται συνεχώς. Τι όμως προκαλεί αυτή την ταχεία επέκταση. Μήπως ευθύνεται η σκοτεινή ύλη; Μπορεί να φταίει η σκοτεινή ενέργεια; Και τα δύο μαζί; Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες και έχουν τη βαρυτική δύναμη να ρουφήξουν άστρα, νέφη και ύλη μέσα τους. Πού πάνε όμως όλα αυτά; Ο Δρ. Kaku για να εξηγήσει την επιταχυνόμενη διαστολή χρησιμοποιεί τον όρο “λευκή τρύπα”, όπου η ύλη εκσφενδονίζεται από την άλλη πλευρά της μαύρης τρύπας. Στη συνέχεια, η λευκή τρύπα επεκτείνεται ταχύτατα για να συσσωρευτεί και να ενσωματωθεί στην νέα παραγόμενη ύλη.

Το 2030, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με την NASA, σχεδιάζει την εκτόξευση του συστήματος LISA. Πρόκειται για τον διάδοχο των επιτυχημένων αποστολών LISA Pathfinder και LIGO. Το Laser Interferometer Space Antenna θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει Βαρυτικά Κύματα Άμεσης Εκτίναξης και των πηγών που τα προκαλούν. Με τρεις δορυφόρους συνδεδεμένους μεταξύ τους με ακτίνες λέιζερ, μπορεί να σχηματίσει ένα τρίγωνο μήκους 3 εκατ. χιλιομέτρων. Εάν όλα πάνε καλά, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο δορυφορικό σύστημα που δημιουργήθηκε ποτέ. Οι πηγές αυτών των κυμάτων θα περιλαμβάνουν μαύρες τρύπες, διπλά αστρικά συστήματα υψηλής συμπύκνωσης ύλης και αστρονομικά σώματα που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Διαστημική συστοιχία LISA

Το καθένα από τα τρία διαστημόπλοια αποτελείται από δύο τηλεσκόπια, δύο λέιζερ και δύο επιστημονικά όργανα μέτρησης μάζας. Ολόκληρη η διάταξη θα έχει μήκος δέκα φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης – Σελήνης και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. 

Υπομονή λοιπόν μέχρι το 2030 για να βρούμε ενδεχομένως πραγματικές αποδείξεις για το Πολυσύμπαν. Από την άλλη, το LISA δεν φαίνεται όμως να έχει τη δυνατότητα απόδειξης της θεωρίας ενός Παράλληλου Σύμπαντος.

Ο εκλιπών Stephen Hawking μας έδωσε τις σκέψεις του πριν πεθάνει. “Δεν θα ήταν πέρα από τα όρια της πιθανότητας ότι κάπου έξω από το δικό μας Σύμπαν βρίσκεται ένα άλλο διαφορετικό Σύμπαν”.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Παράλληλοι Κόσμοι

  • Συγγραφέας: Michio Kaku
  • Εκδότης: Τραυλός
  • Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
  • Έτος έκδοσης: 2005
  • Αριθμός σελίδων: 590

Περίληψη:

Άραγε, μετά από δισεκατομμύρια χρόνια -εκείνη τη μακάβρια εποχή- λίγο πριν το Σύμπαν μας καταλήξει, ψυχρό και σκοτεινό, στο παντοτινό τέλος του, θα μπορούσε η ανθρωπότητα να δραπετεύσει μετοικώντας σε ένα άλλο, γειτονικό σύμπαν; Οι “Παράλληλοι κόσμοι” είναι ένα διαστημικό ταξίδι στα πέρατα της φαντασίας, ένα εκθαμβωτικό πορτρέτο της θυελλώδους επανάστασης που σαρώνει το τοπίο της σημερινής κοσμολογίας.

Το Σύμπαν μας μοιάζει με κοσμική φυσαλίδα που αναδεύεται αιώνια μέσα σε έναν ωκεανό από σύμπαντα-φυσαλίδες. Ποια είναι η μοίρα της; Μήπως η εξαφάνισή της σημάνει το τέλος του δικού μας Σύμπαντος; Γύρω της -σε απόσταση χιλιοστών- γίνονται συνεχώς Μεγάλες Εκρήξεις, μέσα από τις οποίες γεννιούνται νέα, παράλληλα (με το δικό μας) σύμπαντα. Η ιδέα των παράλληλων Κόσμων και η θεωρία χορδών που ερμηνεύει την ύπαρξή τους, αντιμετωπίζονταν κάποτε με καχυποψία, ενώ οι επιστήμονες που την υπερασπίζονταν θεωρούνταν μυστικιστές, τρελοί ή τσαρλατάνοι.

Σήμερα, οι φυσικοί την υποστηρίζουν με πάθος, και μάλιστα υιοθετούν την πρόσφατη εκδοχή της, τη θεωρία-Μ, ως τη μόνη σωστή θεωρία, την πιο κομψή και απλή απάντηση στο ύψιστο ερώτημα: “Τι υπήρχε πριν από το Big Bang;” Στους “Παράλληλους κόσμους”, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεωρητικός φυσικός Μίκιο Κάκου -ένας συγγραφέας προικισμένος με το χάρισμα να κάνει χειροπιαστές τις πιο αιθέριες ιδέες- μαγεύει τον αναγνώστη με μια φουτουριστική περιπέτεια, όπου πρωταγωνιστής είναι η θεωρία-Μ και η καταλυτική ερμηνεία που προτείνει για τη μοίρα του Σύμπαντος. Ζούμε τη χρυσή εποχή της φυσικής: τα διαστημικά τηλεσκόπια δίνουν απίστευτες εικόνες του Σύμπαντος (ακόμη και στις πιο πρώιμες στιγμές του). Η κβαντική μηχανική, η σκοτεινή ύλη, οι υπερχορδές και οι κρυφές διαστάσεις του χώρου, κρατούν ερμητικά κλειστά τα μυστικά του Κόσμου.

Μια ολοκαίνουρια κοσμολογική εικόνα ανατέλλει, ενώ η πραγματικότητα στο Σύμπαν είναι πιο απίθανη ακόμη κι από την πιο “τραβηγμένη” επιστημονική φαντασία.