Οι καφέ νάνοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους δείχνει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.
Οι καφέ νάνοι είναι ουράνια σώματα μεγαλύτερα από το Δία, αλλά με μικρότερη μάζα από την απαιτούμενη ώστε να μετατραπούν σε άστρα. Παρόλο εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 δισ. καφέ νάνοι στο γαλαξία μας, μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί λιγότεροι από δύο χιλιάδες καθώς η ακτινοβολία τους είναι πολύ αμυδρή και το μέγεθός τους σχετικά μικρό.
Έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όταν γεννιούνται (δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου). Καθώς σταδιακά κρυώνουν η θερμοκρασία τους υποχωρεί πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.
Με δημοσίευση της στο αρχείο διαδυκτιακών προδημοσιεύσεων arXiv ομάδα ερευνητών με επικεφαλής αστρονόμους του Αστεροσκοπείου της Τεργέστης στην Ιταλία παρουσιάζουν τον εντοπισμό ενός καφέ νάνου με τη βοήθεια του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, του James Webb.
Ο καφέ νάνος ονομάστηκε GLASS-JWST-BD1 βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη και υπολογίζεται ότι είναι περίπου πέντε δισ. ετών. Ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία καφέ νάνων (κατηγορία Τ) για αυτό και ο εντοπισμός του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός αφού θα βοηθήσει στη καλύτερη κατανοήση αυτών των κοσμικών σωμάτων. Ο GLASS-JWST-BD1 έχει μάζα περίπου 32 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και η θερμοκρασία του κυμαίνεται πέριξ των 600 βαθμών Κελσίου.
Πηγή: NAFTEMPORIKI