Ποια είναι τα οφέλη της Διαστημικής Έρευνας;

Ποια είναι τα οφέλη της Διαστημικής Έρευνας;

  • Ποια είναι τα οφέλη της διαστημικής έρευνας;
  • Γιατί οι κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια χρήματα φορολογουμένων για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και πέραν αυτού;
  • Δεν υπάρχουν καλύτερα πράγματα για να δαπανήσουν χρήματα;
  • Δεν πρέπει οι κορυφαίοι επιστήμονες και μηχανικοί μας να κάνουν χρησιμότερα πράγματα;

Πολλοί άνθρωποι θα έκαναν αυτές τις ερωτήσεις. Σίγουρα, υπάρχει μεγάλη πείνα στον κόσμο. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για παράδειγμα, θα έκαναν σίγουρα την μεγάλη διαφορά για να ανακουφίσουν την φτώχεια σε μια χώρα του τρίτου κόσμου.

 

Παρ ‘όλα αυτά, εκτός από την επέκταση των γνώσεών μας για το τι υπάρχει εκεί έξω – υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη από τη διαστημική έρευνα. Εδώ είναι μερικά (όχι απαραίτητα κατά σειρά σπουδαιότητας).

  • Ιατρική Έρευνα – πολλά από τα πειράματα που έγιναν στα διαστημικά λεωφορεία και στους διαστημικούς σταθμούς έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και χειρουργικών τεχνικών.
  • Τεχνολογία Υλικών – μερικά από τα νέα υλικά που έχουν αναπτυχθεί έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμα σε άλλους τομείς, όπως τα πλακάκια υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται στο διαστημικό λεωφορείο και στις διαστημοσυσκεύες.
  • Ηλεκτρονικά – Λόγω του περιορισμένου χώρου μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος, υπήρξε πάντα η επιθυμία να γίνουν τα  ηλεκτρονικά εξαρτήματα μικρότερα και πιο συμπαγείς. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε γήινες εφαρμογές.
  • Τηλεπικοινωνίες – Δορυφορική τηλεόραση, GPS και άλλα επικοινωνιακά συστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα ήταν εφικτά αν δεν είχαν αναπτυχθεί για τη διαστημική έρευνα.
  • Περιβαλλοντικές μελέτες – Από το διάστημα, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη Γη. Μπορούμε να μελετήσουμε την επιφάνειά της και την ατμόσφαιρά της, το λιώσιμο των πάγων, τα ζώα, τα φυτά, τις θάλασσες, τα βουνά. Όλα αυτά μας βοηθάνε να κατανοήσουμε και να προστατέψουμε τη Γη μας και τα οικοσυστήματά της.
  • Το διάστημα ενώνει τους λαούς – Η διαστημική εξερεύνηση απαιτεί οικονομικούς πόρους, συνεργασία, κοινή προσπάθεια απ’ όλους και μια σύνδεση των λαών που μας ενώνει σαν ανθρωπότητα. Και ας μην ξεχνάμε τα λόγια του αείμνηστου Stephen Hawkings, “Το Διάστημα μας ενώνει και είναι η μόνη σωτηρία μας”.

Παρόλο που τα παραπάνω οφέλη είναι σημαντικά, η επιστημονική έρευνα δεν θα πρέπει πάντα να γίνεται με γνώμονα το κέρδος. Ορισμένες έρευνες πρέπει να είναι απλά για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, και αν προκύψουν εμπορικά οφέλη από αυτές, τότε τόσο το καλύτερα. Η αστρονομία είναι η παλαιότερη επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μέσα στο DNA μας. Ότι και να κάνουμε, τελικά είμαστε φτιαγμένοι από τα άστρα και η σύνδεσή μας με αυτά είναι αιώνια!