Σωματίδια “φάντασμα” στην Ανταρκτική

Σωματίδια “φάντασμα” στην Ανταρκτική

Τα νετρίνα είναι σωματίδια παρόμοια με τα ηλεκτρόνια, αλλά με ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και εξαιρετικά μικρή μάζα. Η ουδετερότητα που εμφανίζεται σε ένα νετρίνο είναι τόσο ακραία ώστε μπορεί να περάσει μέσα από οποιοδήποτε υλικό σχεδόν ανέγγιχτο και ανεπηρέαστο.

Για τον υποατομικό κόσμο, τα νετρίνα συμπεριφέρονται σαν “φαντάσματα”, αλληλεπιδρώντας σπάνια με άλλα υλικά. Η ατομική αποσύνθεση βαθιά μέσα στον Ήλιο παράγει πληθώρα από αυτά τα σωματίδια που εκσφενδονίζονται μέσα σε όλο το ηλιακό σύστημα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάθε δευτερόλεπτο πολλά από αυτά διαπερνούν τον πλανήτη μας, με μόνο ένα μικρό ποσοστό να αλληλεπιδρά με ένα τυχαίο άτομο, με μάζα, προκαλώντας κάποια αλληλεπίδραση.

Από το 2010 το Παρατηρητήριο IceCube Neutrino στην Ανταρκτική έχει κατασκευαστεί για να ανιχνεύσει την παρουσία αυτών των σωματιδίων. Εάν ένα νετρίνο τύχει να συγκρουστεί με ένα παγωμένο μόριο νερού, δημιουργεί μια στιγμαία λάμψη. Το IceCube χρησιμοποιεί μεγάλες ταινίες σφαιρικών αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας που ονομάζονται Ψηφιακές Οπτικές Μονάδες (DOMs) για τον εντοπισμό τέτοιων στιγμιαίων αναλαμπών.

Παρατηρητήριο IceCube

Το παρατηρητήριο καταφέρνει να καταγράψει περίπου εκατοντάδες λάμψεις την ημέρα δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων πληροφοριών σχετικά με την κατεύθυνση και τις ενέργειες των νετρίνων που επισκέφτηκαν τη Γη μας.

Ψηφιακές Οπτικές Μονάδες (DOMs)

Μαζί με το IceCube, το ANITA (της NASA) (Antarctic Impulse Transient Antenna) έχει ασχοληθεί επίσης με τη μελέτη των αποκαλούμενων κοσμικών νετρίνων εξαιρετικά υψηλής ενέργειας. Το ANITA σε αντίθεση, τα μελετάει από ένα υψόμετρο 40 χιλιομέτρων κρεμασμένο από ένα μπαλόνι ηλίου.

Όμως τα πράγματα πήραν μια παράξενη τροπή όταν το ANITA ανακάλυψε ότι δύο από αυτά τα νετρίνα προήλθαν από το εσωτερικό του πλανήτη μας, αντί από τον ουρανό! Οι επιστήμονες αμέσως δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό και για να συμβεί αυτό θα πρέπει μεγάλες ποσότητες νετρίνων να έχουν διαπεράσει την Γη από την αντίθετη πλευρά.

Το ANITA της NASA

Αν ισχύει αυτό, τότε το IceCube θα πρέπει επίσης να τις έχει καταγράψει. Με βάση αυτή την παρατήρηση, η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε εξονυχιστικά τα δεδομένα του IceCube. Στόχος τους ήταν να βρεθούν παρόμοιες καταγραφές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτό το περίεργο φαινόμενο. Η αναζήτησή τους όμως, προς μεγάλη τους έκπληξη, δεν έδειξε τίποτα. Τα δεδομένα του IceCube δεν μπόρεσαν να δείξουν καμία σχετική πληροφορία για το εν λόγω γεγονός.

Αερόστατο ηλίου από το οποίο κρέμεται το ANITA

Μέχρι τώρα τα νεοανακαλυφθέντα σωματίδια παραμένουν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Η συμβατική επιστήμη απέτυχε να εξηγήσει τι συνέβη. Θα μπορούσε να πρόκειται για ένα εντελώς άγνωστο νέο σωματίδιο ή το τυποποιημένο μοντέλο του ατόμου να είναι λανθασμένο. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα περιμένουμε με αγωνία τα τελικά συμπεράσματα, εφόσον θα υπάρξουν.