ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες;

Εδώ και δεκαετίες, ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων του πλανήτη, ως προς το πιο λειτουργικό τους χέρι.

Δηλαδή, το λόγο που οι 9 στους 10 ανθρώπους είναι δεξιόχειρες.

Η υπόθεση που επικρατούσε ήταν πως μάλλον επρόκειτο για εξελικτική προσαρμογή του είδους μας, στη μάχη.

Ανάλογα με το χέρι που κρατά ένας άνθρωπος το όπλο, αλλάζει ο τρόπος που το στήθος μένει εκτεθειμένο στη μάχη. Να σημειωθεί εδώ πως για ένα μεγάλο μέρος της ύπαρξης μας, οι πρόγονοι μας συνήθιζαν να πολεμούν με φορητά μυτερά όπλα, όπως τα ξύλινα δόρατα.

6ddc19182c074200b30b6f625a7a566d 1

Μια αριστερόχειρη λαβή αφήνει ακάλυπτη την αριστερή πλευρά του στήθους προς τον αντίπαλο και άρα εκτεθειμένη την καρδιά.

Μια λαβή με το δεξί χέρι ‘παίρνει’ την καρδιά μακριά από τον αντίπαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρου χτυπήματος.

Ένα θέμα που είχε προκύψει με αυτήν τη θεωρία ήταν πως δεν είχε φανεί το μειονέκτημα των αριστερόχειρων σε μεγάλες μελέτες. Δεν υπήρχαν δηλαδή, στοιχεία που να δείχνουν πως οι δεξιόχειρες ζούσαν περισσότερο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο Chester στη Μεγάλη Βρετανία θέλησαν να ερευνήσουν περαιτέρω. Η δουλειά τους ενημέρωσε πως η βασική θεωρία ταιριάζει με τα τρέχοντα δεδομένα.

Στη δημοσίευση της δουλειάς τους στο Symmetry αναφέρεται ότι “οι δεξιόχειρες άνθρωποι είχαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πλεονέκτημα μάχης σε μεγάλο μέρος της ιστορίας του είδους μας, γι’ αυτό και έχουν γίνει πολύ πιο πολλοί”.

Περίπου τα 3/4 της καρδιάς βρίσκονται στο αριστερό ημιθώρακα, καθιστώντας την αριστερή πλευρά του θώρακα επιρρεπή σε θανάσιμο χτύπημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όταν οι άνθρωποι μάχονται με μαχαιρώματα, το χέρι που χρησιμοποιείται για να κρατήσει το όπλο καθορίζει ποια περιοχή του στήθους εκτίθεται σε έναν αντίπαλο.

2023 03 09 2 14 16 1

Μια αριστερόχειρη λαβή θα περιστρέψει την αριστερή πλευρά του στήθους, και επομένως το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς, προς έναν εχθρό

Μια λαβή με το δεξί θα την περιστρέψει μακριά.

Επιπλέον, ένας ελεύθερος αριστερός βραχίονας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκτρέψει τα χτυπήματα του δόρατος στη μάχη.

Συλλογικά, αυτό σημαίνει ότι οι δεξιόχειρες άνθρωποι μπορεί να προστατεύονται περισσότερο από ένα θανατηφόρο χτύπημα”.

Η μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι πρόγονοι που προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το δεξί τους πρόσθιο άκρο στη μάχη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου τραύματος, κάτι που τους έδινε πλεονέκτημα. Αυτό οδήγησε στη μεγαλύτερη χρήση του δεξιού χεριού.

Η δουλειά αυτή παρέχει μια ενδιαφέρουσα εικόνα του ρόλου της μάχης στη διαμόρφωση της ανθρώπινης εξέλιξης, ενώ εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη φύση της ανθρώπινης ασυμμετρίας. Βασίζεται μεν, σε εικασίες εν τούτοις ρίχνει λίγο φως στο μυστήριο που υπάρχει εδώ και αιώνες για τον υπερπληθυσμό δεξιόχειρων ανθρώπων.

2023 03 25 15 34 17a

Βέβαια, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί τίποτα -και άρα το φαινόμενο θα συνεχίσει να μελετάται.

Ορισμένες έρευνες εν τω μεταξύ, υποδεικνύουν ότι οι αριστερόχειρες έχουν αυξηθεί τον 20ο αιώνα, αλλά είναι αβέβαιο εάν αυτό οφείλεται σε γενετικούς ή πολιτισμικούς λόγους.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %