ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη

Ο τυραννόσαυρος Rex κι ο Μεγαλόδων δεν αποτελούν αδίκως συχνούς πρωταγωνιστές σε ταινίες τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας, καθώς το δάγκωμά τους ήταν τρομακτικό. Όμως, ποια είναι τα ζώα, ζώντα και εξαφανισμένα, που διαγκωνίζονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τη δύναμη στα σαγόνια τους;

AA18R3se

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Frontiers, η δύναμη δαγκώματος ορίζεται ως η δύναμη που παράγουν οι μύες και τα οστά της άνω και κάτω γνάθου όταν ένα ζώο δαγκώνει. Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που παίζουν ρόλο σε ένα θηριώδες δάγκωμα. Η δύναμη του κρανίου και των σαγονιών, τα δόντια, πόσο κοφτερά ή μεγάλα είναι, αλλά και το μέγεθος σώματος.

Τα ζώα με ισχυρή δύναμη δαγκώματος είναι σε θέση να διαπεράσουν ακόμη και τα θηράματα με ιδιαίτερα σκληρή πανοπλία.

Από όλα τα ζώντα πλάσματα του πλανήτη, ο κροκόδειλος της θάλασσας (Crocodylus porosus) είναι αυτό με την ισχυρότερη δύναμη δαγκώματος που αντιστοιχεί στα 16,450 newtons, όπως προκύπτει από έρευνα του 2012. Σημειώνεται πως το 1 newton ισοδυναμεί με περίπου 100 γραμμάρια.

download1

Δύο είναι τα ζώα που μπορούν να ανταγωνιστούν -και να νικήσουν- τον κροκόδειλο, ωστόσο η δύναμη δαγκώματός τους δεν έχει μετρηθεί στο φυσικό περιβάλλον καθώς πρόκειται για θηρευτές θαλάσσιους.

Αφενός πρόκειται για την όρκα, ή γνωστή ως φάλαινα δολοφόνο (Orcinus orca), με το δάγκωμά της να εκτιμάται στα 84,516 newtons από την Ολλανδική Εταιρεία Καρχαριών (Dutch Shark Society), αφετέρου για τον λευκό καρχαρία (Carcharodon carcharias), με δύναμη 18,000 newtons. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα υπολογιστικών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνα του 2008.

Μεταξύ των εξαφανισμένων ειδών, θεωρείται πως το δάγκωμα του T. rex, όταν ζούσε για να δαγκώνει πριν από περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν φονικό με δύναμη 35.000 newtons.

Από την άλλη, ο πελώριος καρχαρίας Μεγαλόδων (Otodus megalodon) που τρομοκρατούσε τις θάλασσες πριν από 15 με 3,6 εκατομμύρια πριν, είχε δύναμη δαγκώματος άνω των 182,200 newtons.

AA18R8Sr

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Τζακ Τσεγκ, βιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, δεν είναι βέβαιο αν ο καρχαρίας είχε δυνατότερα σαγόνια από τον δεινόσαυρο, κι αυτό λόγω των διαφορετικών τύπων και αριθμού δοντιών τους.

Πηγή: LiveScience

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %