ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Τεράστιος τοίχος πάγου έφραξε το πέρασμα στους πρώτους Αμερικανούς

Ένα φράγμα πάγου ύψους έως και 300 ορόφων – ψηλότερο από οποιοδήποτε κτίριο στη Γη – μπορεί να εμπόδισε τους πρώτους ανθρώπους να εισέλθουν στον Νέο Κόσμο μέσω της χερσαίας γέφυρας που κάποτε ένωνε την Ασία με την Αμερική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι στην Αμερική έφτασαν με βάρκες κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού, είπαν οι ερευνητές.

38a 1

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μετανάστευσαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Η παλαιότερη θεωρία έλεγε ότι οι άνθρωποι έκαναν αυτό το ταξίδι όταν η Βερίγγεια γέφυρα* – η ξηρά που κάποτε συνέδεε την Ασία με τη Βόρεια Αμερική, τώρα χωρισμένη από τον Βερίγγειο πορθμό – ήταν σχετικά απαλλαγμένη από πάγο. Η πιο πρόσφατη θεωρία ισχυρίζεται ότι οι ταξιδιώτες έκαναν τη διαδρομη με σκάφη κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού της Ασίας, της Βεριγγίας και της Βόρειας Αμερικής.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν οι πρώτοι Αμερικανοί ήταν τα γιγάντια στρώματα πάγου που κάποτε κάλυπταν τη Βόρεια Αμερική. Προηγούμενη έρευνα υποστηρίζει ότι ένας διάδρομος χωρίς πάγο μεταξύ των περιθωρίων αυτών των στρωμάτων πάγου μπορεί να επέτρεπε το ταξίδι από τη Βεριγγία γέφυρα προς τις Μεγάλες Πεδιάδες.

Βασισμένοι στην ανακάλυψη πέτρινων εργαλείων που χρονολογούνται πριν από 13.400 χρόνια, οι αρχαιολόγοι είχαν από καιρό προτείνει ότι άνθρωποι από τον προϊστορικό πολιτισμό γνωστοί ως Κλόβις ήταν οι πρώτοι που μετανάστευσαν από την Ασία στην Αμερική.

Ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, όπως αναφέρουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές, «προσφέρει επιπλέον ενδείξεις για την παρουσία του ανθρώπου στον Νέο Κόσμο 800 χρόνια πριν από τους Κλόβις».

Για παράδειγμα, το 2021, 60 αρχαία ίχνη στο Νέο Μεξικό έδειξαν ότι οι άνθρωποι ήταν εκεί πριν από περίπου 23.000 χρόνια και το 2020, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεχνουργήματα από πέτρα στο κεντρικό Μεξικό ηλικίας τουλάχιστον 26.500 ετών.

Για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του μυστηρίου, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν πότε άνοιξε ο διάδρομος χωρίς πάγο. Διερεύνησαν 64 γεωλογικά δείγματα που ελήφθησαν από έξι τοποθεσίες που εκτείνονται σε 1.200 χιλιόμετρα κατά μήκος της ζώνης όπου πιστεύεται ότι υπήρχε ο διάδρομος χωρίς πάγο.

38b

Οι επιστήμονες εξέτασαν ογκόλιθους που κάποτε οι παγετώνες μετέφεραν μακριά από τα αρχικά τους σπίτια, όπως τα ποτάμια θα μπορούσαν να ξεβράσουν τα βότσαλα στις κοίτες των ποταμών με την πάροδο του χρόνου.

Ανέλυσαν πόσο καιρό αυτοί οι βράχοι ήταν εκτεθειμένοι στην επιφάνεια της Γης – και επομένως πόσο καιρό κάθισαν σε έδαφος χωρίς πάγο – εξετάζοντας τα επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων που δημιουργήθηκαν όταν οι βράχοι βομβαρδίστηκαν από ακτίνες υψηλής ενέργειας από το διάστημα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο διάδρομος χωρίς πάγο δεν άνοιξε πλήρως πριν από περίπου 13.800 χρόνια και τα στρώματα πάγου «μπορεί να ήταν 455 έως 910 μέτρα ψηλά στην περιοχή όπου κάλυπταν τον διάδρομο χωρίς πάγο », δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζόρι Κλάρκ , γεωλόγος και αρχαιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Συγκριτικά, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, έχει ύψος περίπου 2.722 πόδια (829,8 μέτρα).

«Πρόκειται για μια πολύ όμορφα εκτελεσμένη μελέτη που αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνιο ερώτημα», είπε στο Live Science ο Μάθιου Μπένετ, ένας ερευνητής που μελετά απολιθώματα ιχνών στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στην Αγγλία και που δεν συμμετείχε σε αυτή την εργασία. «Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και συμβάλλουν στην κατανόηση αυτής της πιθανής διαδρομής μετανάστευσης. Οι συγγραφείς πρέπει να επαινεθούν για ένα μεγάλο κομμάτι της επιστήμης».

Συνολικά, «έχουμε τώρα ισχυρές αποδείξεις ότι ο διάδρομος χωρίς πάγο δεν ήταν ανοιχτός και διαθέσιμος για τους πρώτους ανθρώπους της Αμερικής», είπε ο Κλαρκ. Ωστόσο, «υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το αν όντως κατέβηκαν από την παράκτια διαδρομή, και αν ναι, πώς ταξίδεψαν. Πρέπει να βρούμε αρχαιολογικούς χώρους από την περιοχή».

Μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης και μόλις άνοιξε ο διάδρομος χωρίς πάγο, άλλα μεταναστευτικά κύματα μπορεί να πήραν αυτή την πιο άμεση διαδρομή, σημείωσε ο Κλαρκ. «Αλλά και πάλι, πρέπει να βρούμε αρχαιολογικούς χώρους στον διάδρομο χωρίς πάγο για να αξιολογήσουμε πότε κατέβηκαν»

Οι επιστήμονες παρουσίασαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους διαδικτυακά στις 21 Μαρτίου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

* Η Βερίγγεια γέφυρα ήταν το τμήμα ξηράς που συνέδεε τη Βόρεια Αμερική με την Ασία. Σήμερα το σημείο αυτό βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης και σκεπάζεται από νερό, αλλά στην προϊστορική εποχή ήταν βατό, έτσι ώστε οι άνθρωποι που το χρησιμοποίησαν μπόρεσαν να περάσουν από την μια ήπειρο στην άλλη και να κατοικήσουν την Αμερική, ιδρύοντας όλες τις ινδιάνικες φυλές.

 Πηγή: HUFFPOST

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %