ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Τερατώδες κύμα που καταγράφηκε στον Καναδά «εμφανίζεται μια φορά στα 1.300 χρόνια»

«Ελάχιστα γιγάντια κύματα έχουν παρατηρηθεί άμεσα στην ανοιχτή θάλασσα και κανένα δεν είχε αυτό το μέγεθος»

36

Ένα γιγάντιο κύμα ύψους 17,6 μέτρων που έσκασε στις ακτές καναδικού νησιού τον Νοέμβριο του 2020 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ανοιχτή θάλασσα, δείχνει νέα μελέτη.

Για ολόκληρους αιώνες, τα λεγόμενα rogue waves, ή γιγάντια κύματα σε ελεύθερη απόδοση, θεωρούνταν ναυτικός μύθος. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες μπόρεσαν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν εξηγήσει πλήρως πώς εκδηλώνεται αυτό το σπάνιο και απρόβλεπτο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να βυθίσει ακόμα και μεγάλα πλοία.

Κύματα που φτάνουν σε ύψος αρκετών δεκάδων μέτρων δεν είναι ανήκουστα σε ορισμένες ακτές που βλέπουν τον ωκεανό. Πρόκειται όμως για κύματα που ψηλώνουν απότομα καθώς φτάνουν σε αβαθή νερά. Σε γενικές γραμμές, τα κύματα που κινούνται στην ανοιχτή θάλασσα είναι πολύ χαμηλότερα.

Το τεράστιο κύμα που καταγράφηκε από πλωτήρα έξω από το νησί Βανκούβερ είχε ύψος τετραώροφου κτηρίου, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτώρια στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα rogue waves ορίζονται ως κύματα με ύψος διπλάσιο από το μέσο ύψος των κυμάτων γύρω τους. Το κύμα στον Καναδά είχε τριπλάσιο ύψος σε σχέση τα γύρω κύματα και, από αυτή την άποψη, ήταν το μεγαλύτερο rogue wave που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ελάχιστα γιγάντια κύματα έχουν παρατηρηθεί άμεσα στην ανοιχτή θάλασσα και κανένα δεν είχε αυτό το μέγεθος» δήλωσε ο δρ Γιοχάνες Γκέμρικ, ένας από τους συντάκτες της νέας μελέτης. «Η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός είναι μία φορά ανά 1.300 χρόνια» εκτίμησε.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο γιγάντιο κύμα, γνωστό ως «κύμα Ντράουπνερ», καταγράφηκε το 1995 έξω από τη Νορβηγία και το ύψος του μετρήθηκε στα 25,6 μέτρα. Το μέγεθός του όμως ήταν μόνο διπλάσιο σε σχέση με τα γύρω κύματα.

Η μελέτη των γιγάντιων κυμάτων είναι σημαντική για την κατανόηση της συμπεριφοράς των ωκεανών και την προστασία πλοίων και παράκτιων κοινοτήτων, δήλωσε ο Σκοτ Μπίτι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MarineLabs, η οποία διαχειρίζεται δίκτυο αισθητήρων και πλωτήρων γύρω από τη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του πλωτήρα που κατέγραψε το κύμα στον Καναδά.

«Οι προοπτικές πρόβλεψης των γιγάντιων κυμάτων παραμένει ανοιχτό ερώτημα» είπε. «Τα δεδομένα μας όμως βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πότε, πού και πώς σχηματίζονται τα rogue waves και τους κινδύνους που δημιουργούν».

Πηγή: IN.GR

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %