ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Τα ψάρια έχουν φωνή και μιλούν

Ενδεχομένως να έχετε ακούσει πως τα ψάρια παράγουν ήχους. Οι επιστήμονες ανέκαθεν πίστευαν πως επρόκειτο για σπάνια ιδιορρυθμία. Όχι για κάτι που ίσχυε για όλα τα είδη. Πόσο μάλλον ότι τα ψάρια μιλούν. Εξελικτικοί νευροεπιστήμονες και επιστήμονες οικολογίας του Cornell University αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα. Ανακάλυψαν πως τα 2/3 από τις 175 οικογένειες ψαριών που υπάρχουν, πιθανόν επικοινωνούν με ήχο.

34

Στη δημοσίευση που έγινε στο ιατρικό περιοδικό Ichthyology & Herpetology υπάρχει ανάλυση, που δείχνει πως η φωνητική ομιλία εξελίχθηκε ανεξάρτητα, τουλάχιστον 33 φορές στα ψάρια. “Αυτό σημαίνει πως έχουν κάτι να πουν”, γράφει το Science Alert, όπου ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, Dr. Andrew Bass δήλωσε ότι τα ψάρια εξελίχθηκαν πάρα πολύ και ποικιλοτρόπως, μέσα στους αιώνες -όπως προσαρμόζονταν στα όποια νέα δεδομένα.

“Τα αποτελέσματα μας υποστηρίζουν σθεναρά την υπόθεση ότι η ηχητική τους συμπεριφορά είναι αρχαία. Το ομιλών ψάρι εμφανίστηκε πριν από περίπου 155 εκατομμύρια χρόνια, όταν βάσει στοιχείων “τα ζώα ξηράς με ραχοκοκαλιά άρχισαν να ακούγονται για πρώτη φορά. Δηλαδή, τα ζώα από τα οποία τελικά, εξελιχθήκαμε”.

Ορισμένες ομάδες ψαριών ήταν πιο φλύαρες από άλλες, με το βατόψαρο και το γατόψαρο από τις πιο βαρύγδουπες ομάδες. Ωστόσο, ο Dr Rice και η ομάδα προειδοποιούν ότι η ανάλυσή τους δείχνει μόνο την παρουσία ψαριών που φωνάζουν Ενδέχεται δηλαδή, να μιλούν και άλλα και να μην κατάφεραν να τα ακούσουν ακόμα οι επιστήμονες, οι οποίοι εξήγησαν και ότι “πιθανότατα μιλούν όταν τσακώνονται για τρόφιμα, όταν προειδοποιούν για κίνδυνο και κοινωνικά γεγονότα (όπως διεκδικούν το ίδιο κομμάτι εδάφους) και φυσικά για το σεξ”.

Διαπιστώθηκε ότι έχουν και χορωδίες αυγής και σούρουπου, όπως τα πουλιά.

Μερικοί ερευνητές προσπάθησαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα τραγούδια των ψαριών ως υποβρύχιες σειρήνες για να καλέσουν κάποια σε αναζωογονητικούς κοραλλιογενείς υφάλους. “Τα ψάρια κάνουν τα πάντα. Αναπνέουν, πετούν, τρώνε τα πάντα. Σε αυτό το σημείο, τίποτα δεν θα με εξέπληξε για τους ήχους που μπορούν να κάνουν. Σίγουρα έχουν φωνές”, κατέληξε ο Dr. Rice.

Πηγή: NEWS247

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %