Και δεν είναι λόγω του περισσότερου φωτός
Το “σεληνιακό αποτέλεσμα” (Lunar Effect) είναι μία μη αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων σταδίων του σεληνιακού κύκλου και της συμπεριφοράς και των φυσιολογικών αλλαγών στα ζωντανά όντα στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Ξέρουμε πως οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις αλλάζουν τον τρόπο που κοιμούνται, κινούνται και μεγαλώνουν ζώα και φυτά, ωστόσο ο ακριβής τρόπος που συμβαίνει αυτό παραμένει μυστήριο. Στην Πανσέληνο, τα όστρακα κλείνουν, τα κοράλλια γεννιούνται, το ζωοπλανγκτόν βουτάει σε μεγαλύτερα βάθη, τα θαλασσοπούλια μένουν στην ακτή και τα λιοντάρια κυνηγούν λιγότερο.
Άλλα φαινόμενα συνδέονται με το φεγγαρόφως, άλλα με τις παλίρροιες, αλλά δεν εξηγούνται όλα. Η θαλάσσια ζωή φαίνεται πως επηρεάζεται περισσότερο και οι καρχαρίες δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς δεδομένα 50 ετών δείχνουν πως οι περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους καταγράφονται όταν το φεγγάρι γεμίζει.
Δεν είναι θέμα περισσότερου φωτός τη νύχτα για να βλέπουν οι καρχαρίες. Οι περισσότερες επιθέσεις καταγράφονται κατά τη διάρκεια της μέρας. Παρόλο που δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις πως οι καρχαρίες προτιμούν να επιτίθενται κατά τη διάρκεια πιο έντονου φωτισμού (όπως η πανσέληνος), αυτά τα αποτελέσματα είναι η πρώτη παγκόσμια εκτίμηση που αναφέρει στοιχεία επιθέσεων καρχαριών σε σχέση με τη φάση της Σελήνης και χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πάντως πως ενώ ακούγονται τρομακτικές, οι επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους είναι πολύ σπάνιες. Οι καρχαρίες δε μας προτιμούν ως λεία αλλά μερικές φορές μας μπερδεύουν με αυτήν. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να μειώσει ακόμα παραπάνω τον κίνδυνο επιθέσεων, σε συνδυασμό με μέτρα όπως το να κολυμπάμε σε ομάδες και να αποφεύγουμε να κολυμπάμε το χάραμα ή το σούρουπο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Marine Science.
Κείμενο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Πηγή: UNBOXHOLICS