ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Γιατί χωρίζουν τα άλμπατρος

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει διαζύγια; Είναι πιθανό. Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα άλμπατρος, από τα πιο πιστά πλάσματα στον κόσμο, «χωρίζουν» συχνότερα, σύμφωνα με το BBC.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society, εξέτασε 15.500 αναπαραγόμενα ζευγάρια άλμπατρος στα Νησιά Φώκλαντ για 15 χρόνια.

Το «διαζύγιο» του άλμπατρος συμβαίνει όταν ένα από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού ζευγαρώνει με ένα άλλο άτομο.

Μόνο το 1% των άλμπατρος χωρίζουν μετά την επιλογή του συντρόφου της ζωής τους – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα διαζύγια μεταξύ των ανθρώπων.

«Η μονογαμία και οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι πολύ συνηθισμένες για αυτούς», λέει ο Francesco Ventura, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Όμως στα χρόνια που διεξήχθη η μελέτη, όπου καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες νερού, έως και το 8% των ζευγαριών άλμπατρος χώρισαν.

Ως εκ τούτου, «το περιβαλλοντικό διαζύγιο μπορεί να είναι μια παραμελημένη συνέπεια» της κλιματικής αλλαγής, δείχνει η μελέτη.

Το «διαζύγιο» του άλμπατρος συμβαίνει συνήθως όταν ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να πολλαπλασιαστεί, οπότε το καθένα βρίσκει νέους συντρόφους στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Όμως η μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια χωρίζουν τώρα, παρόλο που είχαν μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο. Ο Francesco λέει ότι υπάρχουν μιά πιθανή  θεωρία θα μπορούσε να σχετίζεται με τις προκλήσεις μιας σχέσης από απόσταση. Τα πιο ζεστά νερά αναγκάζουν τα πουλιά να κυνηγούν περισσότερο και να πετούν μακρύτερα. Εάν τα πουλιά δεν επιστρέψουν εγκαίρως για την περίοδο αναπαραγωγής, οι σύντροφοί τους μπορεί να προχωρήσουν με νέο σύντροφο.

Σύμφωνα με μια δεύτερη θεωρία, οι ορμόνες του στρες του άλμπατρος, αυξάνονται σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον, όπως όταν τα νερά είναι πιο ζεστά. Έτσι, οι σκληρότερες συνθήκες αναπαραγωγής και οι ελλείψεις τροφής μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο άγχος και ένας σύντροφος μπορεί να κατηγορηθεί για «κακή απόδοση» – κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαζύγιο, λέει ο Francesco.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: ERT NEWS

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
2
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %