ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Αυτό είναι το ψάρι που έχει τα μάτια του μέσα στο διάφανο κεφάλι του

Τα πλάσματα του βυθού έχουν προσαρμοστεί στην έλλειψη φωτός και ένα από τα πιο παράξενα είναι η οπισθοπρωκτίδα, γνωστά και ως ψάρια spook. Με μέγεθος μόλις 15 εκατοστών, ζουν σε βάθος 600-800 μέτρα και οι θεάσεις τους είναι εξαιρετικά σπάνιες.

17a

Οι ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), το έχουν εντοπίσει μόλις 9 φορές από τις 5.600 καταδύσεις που έχουν κάνει στο φυσικό του περιβάλλον στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια μίας πρόσφατης κατάδυσης, ήταν αρκετά τυχεροί να το εντοπίσουν και να το καταγράψουν στην κάμερα.

Το ψάρι εντοπίστηκε σε βάθος 650 μέτρων και οι ερευνητές ήξεραν αμέσως τι κοιτούσαν αφού αυτό το ψάρι δε μοιάζει με κανένα άλλο. Δύο εσοχές βρίσκονται στη θέση που θα βρισκόντουσαν τα μάτια σε άλλα ψάρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι τα όργανα όσφρησης. Τα εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως μάτια του είναι στο εσωτερικό του διάφανου κεφαλιού του, δύο πράσινοι βολβοί που κοιτούν προς τα πάνω. Μπορεί όμως να τα μετακινήσει για να κοιτούν μπροστά για να δει την τροφή που τρώει.

17b

Δε γνωρίζουμε αρκετά ακόμα για αυτό το είδος ψαριών και οι ερευνητές υποθέτουν πως παραμένει ακίνητο μέχρι να το πλησιάσει κάποιο ανυποψίαστο θήραμα. Με τα μάτια να κοιτούν προς τα πάνω, μπορεί να διακρίνει τη σιλουέτα της λείας του από πάνω του και το πράσινο χρώμα των ματιών του μάλλον το βοηθά να φλιτράρει το ηλιακό φως από την επιφάνεια του ωκεανού. Μόλις το θήραμά του περάσει από πάνω, το ψάρι το αρπάζει με το στόμα του μετακινώντας τα μάτια του μπροστά για να βλέπει που πηγαίνει.

Δε γνωρίζουμε τον πληθυσμό τους και τα περισσότερα στοιχεία της φυσικής τους ιστορίας παραμένουν άγνωστα. Πολλά από αυτά που νομίζουμε πως ξέρουμε προέρχονται από υποθέσεις.

Αυτό το είδος ψαριού καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1939 όταν πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων. Τα δίχτυα όμως κατέστρεψαν το διάφανο κεφάλι του και οι επιστήμονες δεν ήξεραν για αυτό μέχρι τη δεκαετία του 2000, όταν επιστήμονες του MBARI το εντόπισαν στο φυσικό του περιβάλλον.

Κείμενο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Πηγή: UNBOXHOLICS

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %