Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα της κάμερας που κατασκεύασαν.
Tα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται ολοένα και μικρότερου μεγέθους κάμερες για διάφορες χρήσεις εμπορικές ή επιστημονικές. Όσο όμως μικραίνει το μέγεθος μίας κάμερας τόσο περισσότερο μειώνεται η ποιότητα των εικόνων που καταγράφει. Έχουν κατασκευαστεί μικροσκοπικές κάμερες που καλά καλά δεν τις βλέπει το ανθρώπινο μάτι αλλά οι εικόνες που καταγράφουν είναι συνήθως θολές και κάποιες φορές μάλιστα παράγουν διαστρεβλωμένες εικόνες.
Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Πρίνστον και Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» παρουσιάζει μια νέα κάμερα μικροσκοπικού μεγέθους αλλά πολύ υψηλών δυνατοτήτων. Η κάμερα έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κόκκου αλατιού και μπορεί να παράγει έγχρωμες εικόνες υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κάμερα τους καταγράφει εικόνες παρόμοιας ποιότητας με αυτές που καταγράφουν κάμερες με φακούς 500 χιλιάδες φορές μεγαλύτερους από τον φακό που χρησιμοποιεί αυτή η κάμερα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα επαναστατική τεχνολογία που ονομάζεται «μεταεπιφάνεια» με τη βοήθεια της οποίας δημιούργησαν ένα μηχανισμό που διαθέτει 1,6 εκατ. κυλινδρικές στήλες μεγέθους παρόμοιο με αυτό ενός ιού HIV. Κάθε στήλη λειτουργεί ως ένα είδος οπτικής κεραίας που καταγράφειολοκληρωμένα οπτικά δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται στη συνέχεια ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ώστε να εξαχθεί το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Η νέα κάμερα μπορεί να έχει διαφόρων ειδών εφαρμογές. Θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μικροσκοπικά ρομποτάκια για να μπορούν αυτά να κατανοούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και να δρουν αναλόγως όπως επίσης θα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να έχουν εικόνα στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.
Πηγή: NAFTEMPORIKI