ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Το ακριβότερο ρολόι στον κόσμο

Ο Henry Graves γεννήθηκε το 1868 και πέθανε το 1953. Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να πάρει τη σχετικά μικρή τράπεζα του πατέρα του και να τη μετατρέψει σε έναν από τους στυλοβάτες του αμερικανικού ονείρου. Επενδύοντας κυρίως στους σιδηροδρόμους έβγαλε εκατομμύρια δολάρια κι αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο διάσημους τραπεζίτες όλων των εποχών. Ο James Ward Packard (1863 – 1928) έφτιαχνε αυτοκίνητα και είχε πάθος για τα ρολόγια. Το 1927 παρουσίασε ένα ρολόι που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για χάρη του και που εκείνη την εποχή ήταν αυτό με τον πιο σύνθετο μηχανισμό στον κόσμο.

Ο Graves, εραστής της τέχνης και των ιδιαίτερων ρολογιών και ο ίδιος, παρήγγειλε στον οίκο Patek Philippe ένα ρολόι με ακόμη περισσότερα complications. Πλήρωσε γι’ αυτό 60.000 ελβετικά φράγκα, ένα υπέρογκο ποσό για την εποχή, και το απέκτησε το 1933, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του αντιζήλου του στην κούρσα για το πιο σπουδαίο ρολόι της ιστορίας. Το «Supercomplication», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, είναι ένα ρολόι τσέπης (αφού ήταν αδύνατον να χωρέσουν σε ρολόι χειρός όλα του τα complications) με διηνεκές ημερολόγιο, φάσεις και ηλικία Σελήνης, ενδείξεις ανατολής και δύσης ηλίου, αστρικό χάρτη της Νέας Υόρκης και πολλές ακόμη ενδείξεις (24 συνολικά) – και είναι, βέβαια, ένα πανέμορφο κομψοτέχνημα από αυτά στα οποία ειδικεύεται ο Patek Philippe.

12a

Μετά το θάνατο του Graves, το ρολόι πήγε στο Μουσείο της Ώρας, που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο, μέχρι που το 1999 πωλήθηκε έναντι 11.002.500 δολαρίων σε έναν άγνωστο αγοραστή, σε μια δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, μια τιμή που το καθιστά το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο. Η τιμή του, μάλιστα, είναι υπερδιπλάσια του δεύτερου ακριβότερου ρολογιού, που είναι πάλι ένα μοντέλο της Patek Philippe, το περίφημο Platinum World Time. Υπάρχει, βέβαια, και το ένα κόσμημα της Chopard με διαμάντια 201 καρατίων και μια ένδειξη ώρας κάπου στη μέση, αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να το πει κανείς ρολόι. Η αξία του, πάντως, είναι 25 εκατομμύρια δολάρια.

Μια τιμή που θα προσπαθήσει να χτυπήσει το «Supercomplication» στις 11 Νοεμβρίου, αφού ο οίκος Sotheby’s το ξαναβγάζει σε δημοπρασία. Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, το κομψοτέχνημα της Patek Philippe αναμένεται να πιάσει περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ASKMEN GREECE

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
2
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %