Ένας 38χρονος άνδρας στη Βοστώνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού υπέστη επιληπτικές κρίσεις. Εκεί, υποβλήθηκε σε εξετάσεις οι οποίες αποκάλυψαν ότι ο άνδρας ζούσε με ένα νεκρό σκουλήκι-ταινία (Taenia solium) στον εγκέφαλό του για χρόνια.
Ο άνδρας άρχισε να πέφτει από το κρεβάτι του, να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις και να «λέει ασυναρτησίες» μέσα στη νύχτα. Εκείνο το βράδυ, η σύζυγός του κάλεσε το ασθενοφόρο. Όταν έφτασε η βοήθεια, ήταν επιθετικός, ένιωθε αποπροσανατολισμένος και δε δεχόταν να μπει στο ασθενοφόρο, σύμφωνα με την έκθεση. Όταν τελικά έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, ο άνδρας είχε άλλη μια επιληπτική κρίση. Δεν ήταν άμεσα σαφές τι τις προκάλεσε, καθώς δεν είχε ιστορικό τέτοιων κρίσεων.
Οι γιατροί του νοσοκομείου χορήγησαν φάρμακα στον ασθενή για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων και πραγματοποίησαν διάφορες εξετάσεις. Οι εξετάσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν οίδημα και τρεις κακώσεις στον εγκέφαλο- δύο τυπικά χαρακτηριστικά μιας παρασιτικής λοίμωξης γνωστής ως νευροκυστικέρκωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και πονοκεφάλους και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Η νόσος δεν μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιος όμως μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια εάν ένας άλλος άνθρωπος έρθει σε επαφή με τα κόπρανά του, τα οποία περιέχουν τα αυγά του παρασίτου. Αυτά τα αυγά μπορούν στη συνέχεια να εκκολαφθούν, να γίνουν προνύμφες και να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου όπου σχηματίζουν κύστεις.
Σύμφωνα με το CDC, οι μολύνσεις από το σκουλήκι-ταινία είναι πιο συχνές σε αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών όπου οι χοίροι κυκλοφορούν ελεύθερα και τρώνε ανθρώπινα περιττώματα.
Πριν από περίπου 20 χρόνια, ο άνδρας μετακόμισε στη Βοστώνη από μια αγροτική περιοχή της Γουατεμάλας, όπου η μόλυνση από αυτό το παράσιτο είναι διαδεδομένη.
«Αυτό το περιστατικό ήταν λίγο περίεργο, αλλά όχι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ο συν-συγγραφέας της μελέτης Έντουαρντ Ράιαν, διευθυντής παγκόσμιων λοιμωδών νοσημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Τα παράσιτα ήταν νεκρά εδώ και μία ή δύο δεκαετίες και είχαν ασβεστοποιηθεί, πρόσθεσε.
«Η λοίμωξη είχε εξαφανιστεί προ πολλού, αλλά μέρος του εγκεφάλου του ήταν τραυματισμένο – και αυτή η περιοχή προκαλούσε τις επιληπτικές κρίσεις».
Τα παράσιτα συνήθως πεθαίνουν στο σώμα μέσα σε πέντε έως 10 χρόνια, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να προκαλούν φλεγμονές, πονοκεφάλους, πόνο και επιληπτικές κρίσεις.
Ο άνδρας έλαβε θεραπεία με αντιπαρασιτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το άρθρο του Live Science. Οι γιατροί παρακολούθησαν τον ασθενή επί τρία χρόνια και διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της κάκωσης είχε υποχωρήσει. «Φαίνεται να τα πηγαίνει καλά», δήλωσε ο Ράιαν στην Post. «Τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά και να μην έχει επιληπτικές κρίσεις».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 11 Νοεμβρίου στην επιστημονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine».
Πηγή: LIVEM SCIENCE / ERT