Η σεληνιακή σκόνη είναι επικίνδυνη

Η σεληνιακή σκόνη είναι επικίνδυνη

Η σκόνη της Σελήνης αποτελεί σοβαρή απειλή για τις διαστημικές στολές των αστροναυτών και τα υπόλοιπα διαστημικά όργανα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νέα τεχνολογία της NASA για να κρατήσει τους αστροναύτες ασφαλείς.

Είναι γεγονός ότι η σκόνη του δορυφόρου της Γης κολλάει πάνω σε όλα, και όταν συμβαίνει αυτό, προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Εξαιρετικά μικροσκοπικοί κόκκοι άμμου συνθέτουν την σεληνιακή σκόνη. Είναι το αποτέλεσμα μετεωριτικών προσκρούσεων εκατομμυρίων ετών. Αυτές οι επανειλημμένες προσκρούσεις συνθλίβουν και λιώνουν τα πετρώματα, δημιουργώντας μικροσκοπικά θραύσματα από γυαλί και άλλων ορυκτών που υπάρχουν διάσπαρτα πάνω στη Σελήνη. Όχι μόνο προσκολλώνται σε όλα, αλλά και ταξιδεύουν με απίστευτες ταχύτητες προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιπλέον, είναι ηλεκτρικά φορτισμένα.

Επίλυση του προβλήματος

Πώς όμως σχεδιάζει η NASA να επιλύσει αυτό το πρόβλημα για το επερχόμενο εξερευνητικό της πρόγραμμα Artemis; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια ειδική επίστρωση για δορυφόρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποδοτικά και για τις διαστημικές στολές. Οι τεχνολόγοι του Goddard, Vivek Dwivedi και Mark Hasegawa δημιούργησαν μια επίστρωση που θα βοηθούσε να εκμηδενίσει την συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων που είναι ικανά να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των διαστημικών συσκευών και στολών. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτισμένα στοιχεία εμφανίζονται όταν τα διαστημικά σκάφη πετάνε μέσα από περιοχές πλάσματος εντός της γήινης μαγνητόσφαιρας. Επιπλέον, το πλάσμα περιέχει παγιδευμένα φορτισμένα σωματίδια που έχουν ηλεκτρική ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευση.

Η ιδέα του Hasegawa ήταν να χρησιμοποιήσει μια προηγμένη τεχνολογία που ονομάζεται “απόθεση ατομικής στρώσης”. Η ιδέα είναι να εφαρμοστούν υπερλεπτές μεμβράνες οξειδίου του κασσίτερου ινδίου. Όπως βλέπουμε, η χημικές μας γνώσεις κάνουν θαύματα!

Αρχικά, αυτή η επίστρωση προοριζόταν για την προστασία των ηλεκτρονικών τμημάτων των  διαστημικών σκαφών, καθώς πετούν μέσα από αγώγιμα σύννεφα πλάσματος στη μαγνητόσφαιρα της Γης. Το οξείδιο του ινδίου κασσιτέρου λειτουργεί ως ενεργό συστατικό για την εκμηδένιση των ηλεκτρικών φορτίων μέσα σε ειδικά κατασκευασμένη “βαφή”. Ως αποτέλεσμα, η βαφή θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε θερμαινόμενα στοιχεία και μηχανήματα καθώς και άλλα διαστημικά εξαρτήματα για να αποφευχθεί η συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων.

Αποφεύγοντας την κολλητική ιδιότητα της σκόνης

Οι ερευνητές της NASA εξέτασαν την ειδική επίστρωση σε δείγμα μέσα σε ειδικό θάλαμο. Ο θάλαμος περιείχε διαφορετικούς τύπους αερίων για την δημιουργία μιας εξαιρετικά λεπτής μεμβράνης. Αυτά τα στρώματα είχαν πάχος όσο αυτό ενός μόνο ατόμου. Μόλις εφαρμόστηκαν, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια δεν κολλούσαν πια στο δείγμα!

Έτσι, οι επιστήμονες έστειλαν πολύ λεπτές φέτες ημιαγώγιμων στοιχείων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τα άφησαν να εκτεθούν στο ηλιακό πλάσμα. Με επιτυχία. Η NASA μπορεί πια να εφαρμόσει την βαφή αυτή στις διαστημικές στολές και σε άλλα αντικείμενα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Μικροσκοπικό σωματίδιο σεληνιακή σκόνης

Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (σεληνιακή σκόνη) διαφέρουν ανάλογα με τη τοποθεσία τους πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια. Σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, τα ηλεκτρόνια επηρεάζονται πολύ περισσότερα απ΄ότι σε άλλες πιο σκοτεινές περιοχές. Για παράδειγμα, στα ανώτερα στρώματα του εδάφους που είναι απροστάτευτα, τα σωματίδια σκόνης παρουσιάζουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Ωστόσο, σε πιο σκοτεινές περιοχές όπως στους πόλους και στο εσωτερικό των κρατήρων τα πράγματα διαφέρουν. Το πλάσμα που εκρέει από τον Ήλιο προσδίδει σε εκείνες τις περιοχές καθαρό αρνητικό φορτίο.

Δοκιμές αντοχής νέων υλικών στο Διάστημα

Η νέα αυτή ανακάλυψη της βαφής που μπορεί να μειώσει τα ηλεκτρικά φορτία, θα μπορέσει να βοηθήσει και την ιδιωτική βιομηχανία εδώ στη Γη. Έτσι δεν αποκλείεται, σε μερικά χρόνια από τώρα, να την δούμε και σε προϊόντα που θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, η διατήρηση των αστροναυτών και των διαστημοσυσκευών είναι υψίστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας για την Διαστημική Υπηρεσία. Όμως όπως γίνεται πάντα, το Διάστημα επιφέρει και απολαβές για την ζωή μας εδώ στην Γη.