Υπό αμφισβήτηση η θεωρία σχηματισμού της Σελήνης

Υπό αμφισβήτηση η θεωρία σχηματισμού της Σελήνης

…όπως και το νερό που διαθέτει.

Όπως και η Γη έτσι και η Σελήνη διαθέτει σημαντική ποσότητα νερού, λένε τώρα οι επιστήμονες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τη δημιουργία του δορυφόρου του πλανήτη μας.  

Η Σελήνη διαθέτει εκατό φορές περισσότερο νερό από όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με επιστήμονες, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση και το πως δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Express, το περισσότερο νερό ενισχύει τη θεωρία εκείνη που θέλει τη Γη και τη Σελήνη να έχουν κοινή προέλευση. Όπως επεσήμανε ένας από τους ερευνητές ο James Van Orman, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο,

το εσωτερικό της Σελήνης φαίνεται να είναι αρκετά παρόμοιο με το εσωτερικό της Γης ως προς αυτά που γνωρίζαμε για την αφθονία του νερού.

Φωτογραφία από λιωμένο συστατικό του δείγματος 74220 που έφερε πίσω η αποστολή Απόλλων 17, το οποίο περικλείεται μέσα σε ένα κρύσταλλο ολιβίνη. Το συστατικό έχει διάμετρο μόλις 30 μικρόμετρα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, αφού εντόπισαν μόρια νερού και άλλα πτητικά στοιχεία – όπως φθόριο, χλώριο και θείο – σε ποσότητα μάγματος που είχαν φέρει πίσω στη Γη οι αστροναύτες του Apollo 17 στην τελευταία αποστολή τον Δεκέμβρη του 1972. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό στη Σελήνη προέρχεται από κομήτες και μετεωρίτες που έπεφταν κατά καιρούς στο έδαφός του.

Λιωμένο συστατικό από την επιφάνεια της Σελήνης

Αυτό βεβαίως είναι αρχικά ένα καλό νέο για τις μελλοντικές αποστολές στον δορυφόρο της Γης, όμως το κακό με αυτό το νερό είναι ότι είναι «εγκλωβισμένο» μέσα σε μικροσκοπικούς ηφαιστειακούς κρυστάλλους. Έτσι οι αστροναύτες που θα επισκεφθούν στο μέλλον τη Σελήνη είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους νερό από τη Γη.

Οι γεωλόγοι οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα σεληνιακών βράχων που είχε φέρει πίσω στη Γη η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972, ανακάλυψαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ομοιότητα σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε νερό του ανώτερου μανδύα της Γης με αυτή του υπεδάφους της Σελήνης. Και μπορεί στην όψη η Σελήνη να φαίνεται άγονη, ωστόσο η άνυδρη επιφάνειά της κρύβει μέσα της πολύ νερό, σημειώνουν οι ερευνητές. Τόσο ώστε, όπως εκτιμούν, πιθανότατα κάτω από την επιφάνειά της βρισκόταν κάποτε μια ολόκληρη Καραϊβική.

Οι θεωρίες της γέννησης

Η νέα ανακάλυψη περιπλέκει τα πράγματα σχετικά με τη θεωρία που αναφέρει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε όταν ένα μεγάλο τμήμα της πρώιμης Γης αποχωρίστηκε από αυτήν πριν από περίπου 4,5 δις χρόνια κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με έναν άλλον πλανήτη που είχε μέγεθος περίπου όσο εκείνο του Άρη. Και αυτό διότι εάν η Σελήνη είχε «γεννηθεί» από ένα τόσο βίαιο γεγονός όλο το νερό που περιείχε θα έπρεπε να έχει εξατμιστεί κατά τη σύγκρουση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτύσσονταν.

Ωστόσο η θεωρία της μεγάλης σύγκρουσης ενισχύεται από πολλά άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα το σχετικά μεγάλο μέγεθος του δορυφόρου μας σε σύγκριση με τη Γη αποτελεί παράγοντα που μαρτυρεί ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μετά από σύγκρουση με κάποιον διερχόμενο πλανήτη. Επίσης. άλλη μια ένδειξη που συνάδει με αυτή τη είναι ότι στη Σελήνη εμφανίζεται έλλειψη σιδήρου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον μανδύα της Γης από την οποία υποτίθεται ότι «γεννήθηκε».

Ένα άλλο ενισχυτικό στοιχείο της επικρατούσας θεωρίας σχετικά με τη σύγκρουση αφορά τα ισότοπα οξυγόνου που εντοπίζονται τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη και τα οποία είναι παρόμοια σε αναλογία στον πλανήτη μας και τον δορυφόρο του – δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ισότοπα του Άρη και των μετεωριτών.

Θεωρώ ότι στη βασική μορφή της η θεωρία της σύγκρουσης πιθανότατα είναι σωστή, ωστόσο υπάρχει κάτι θεμελιώδες στη διαδικασία που ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει

ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Erik Hauri γεωχημικός στο Ιδρυμα Carnegie.

“Παράθυρο” στη γνώση

Παρότι τα καινούργια στοιχεία δεν δίνουν μια οριστική απάντηση σχετικά με τον σχηματισμό του δορυφόρου μας, θεωρούνται άκρως σημαντικά από τους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την καλύτερη μελέτη της Σελήνης.

 

«Τα δείγματα αυτά μας προσφέρουν το καλύτερο ‘παράθυρο’ μέχρι σήμερα προκειμένου να δούμε πόσες είναι οι ποσότητες νερού στο εσωτερικό της Σελήνης» ανέφερε ο καθηγητής James Van Orman. «Το εσωτερικό της Σελήνης προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνο της Γης σε ό,τι αφορά την αφθονία σε νερό» κατέληξε ο καθηγητής.

Έτσι, κατά τα φαινόμενα η γέννηση της Σελήνης θα συνεχίσει να αποτελεί μυστήριο.

Πηγή: Physics4u 

“Το Physics4u αποτελεί σημείο αναφοράς στο ελληνικό διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα για επιμορφωτικούς σκοπούς, που στηρίζεται στην προσωπική εργασία και αφοσίωση του Δημήτρη Μιχαηλίδη. Απευθύνεται τόσο σε καταρτισμένους επιστήμονες όσο και σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τις θετικές επιστήμες στο σύνολο τους ή για επιμέρους τομείς.”