ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τελικά δεν υπάρχει μαύρη τρύπα σε απόσταση 1.000 έτη φωτός από τη Γη

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό πίστευαν πως πρόκειται για μια μαύρη τρύπα μόλις 1.120 έτη φωτός από τη Γη, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύστημα δύο αστέρων που το ένα ρουφά το άλλο.

78

Το κοσμικό αντικείμενο με την κωδική ονομασία HR 6819 εντοπίστηκε πρώτη φορά πίσω στη δεκαετία του 1980. Στην αρχή, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα ενιαίο, γρήγορα περιστρεφόμενο αστέρι. Περαιτέρω παρατηρήσεις, όμως, δεκαετίες αργότερα έδειξαν ότι το υποτιθέμενο μοναχικό άστρο είχε κοντά του κι έναν στενό σύντροφο, ο οποίος περιφερόταν γύρω του μία φορά κάθε 40 ημέρες.

Το 2020, ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) υποστήριξαν ότι το αστέρι τύπου Be θα έπρεπε να ταλαντώνεται περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι μια επιπρόσθετη αόρατη μάζα ρίχνει το βάρος της, μια μαύρη τρύπα δηλαδή [Ανακαλύφθηκε η κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα]. Έρευνες έκτοτε εξέφρασαν αμφιβολίες ότι πρόκειται για μια μαύρη τρύπα, λέγοντας, ωστόσο, ότι ο «σύντροφός» του θα μπορούσε να έχει πολύ μικρότερη μάζα από όση χρησιμοποίησαν στους υπολογισμούς τους.

78a

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστρικού συστήματος που δεν περιέχει όπως φαίνεται μαύρη τρύπα.

Εάν υπήρχαν τρία αντικείμενα – μια αόρατη μαύρη τρύπα, ένα κύριο άστρο κι άλλο ένα μικρότερο – η απόστασή τους θα ήταν σημαντική. Εάν υπήρχαν μόνο δύο αντικείμενα, τότε η απόσταση που τα χωρίζει θα έπρεπε να ήταν μικρότερη.

Τα όργανα του τηλεσκοπίου VLT ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε τίποτα να λάμπει στην ευρύτερη απόσταση. Αντιθέτως, τα δύο άστρα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν υπάρχει ανάγκη για την παρουσία μιας μαύρης τρύπας.

Πρόκειται για δύο συνηθισμένα δυαδικά άστρα, που το ένα έχει στραγγίσει το άλλο, σαν ένα κοσμικό βαμπίρ.

78b

«Τα ευρήματά μας για το δυαδικό σύστημα HR 6819 είναι πολύ συναρπαστικά, καθώς αποτελεί έναν τέλειο υποψήφιο για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο αυτός ο βαμπιρισμός επηρεάζει την εξέλιξη των ογκωδών αστέρων και, με τη σειρά του, τον σχηματισμό των σχετικών φαινομένων τους, συμπεριλαμβανομένων των βαρυτικών κυμάτων και των βίαιων εκρήξεων σουπερνόβα» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics και αποκαλύπτει πολλά για τους περίεργους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το Σύμπαν μας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %