ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παράξενα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια της Σελήνης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα σφαιρίδια μάλλον δημιουργήθηκαν από πρόσφατη πρόσκρουση μετεωρίτη.

74

Τα δύο σφαιρίδια εύρους 1.5 cm με2.5 cm που εντόπισε στην επιφάνεια της Σελήνης το κινεζικό διαστημικό όχημα Yutu 2 (Image credit: Xiao et al., Science Bulletin).

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 εντόπισε δύο ημιδιαφανείς γυάλινες σφαίρες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Τέτοιου είδους σφαιρίδια εντοπίζονται για πρώτη φορά στην σεληνιακή επιφάνεια και μάλλον σχηματίστηκαν αρκετά πρόσφατα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Γυαλί έχει εντοπιστεί στη Σελήνη και στο παρελθόν, τόσο από το ρόβερ Yutu-2 όσο και από την αποστολή Apollo 16 της NASA. Σχηματίζεται όταν πλούσια σε πυρίτιο ορυκτά υπερθερμαίνονται γρήγορα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται γυάλινες σφαίρες στη Σελήνη.

Οι επιστήμονες αν και δεν γνωρίζουν την ακριβή προέλευση αυτών των σφαιρών, πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν δημιουργηθεί είτε από αρχέγονη ηφαιστειακή δραστηριότητα ή πιθανότερα από σφορδή πρόσκρουση μετεωρίτη. Τα συμπεράσματα των ερευνητών θα δημοσιευθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science Bulletin [Translucent glass globules on the Moon].

Το Yutu-2 είναι το διαστημικό όχημα της κινεζικής αποστολής Chang’e 4 στην επιφάνεια της Σελήνης, που εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, μπήκε σε σεληνιακή τροχιά στις 12 Δεκεμβρίου 2018 και προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης στις 3 Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: LIVESCIENCE

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %