ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ανακαλύφθηκε ο Αλκυονέας, ο μεγαλύτερος ραδιογαλαξίας του Σύμπαντος

Οι ραδιογαλαξίες αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά όσο και σπάνια είδη γαλαξιών. Πρόκειται για κολοσσιαίων διαστάσεων γαλαξίες που στο κέντρο τους βρίσκονται τεράστιες μαύρες τρύπες που από τη μια πλευρά «καταπίνουν» συνεχώς την κοσμική ύλη που βρίσκεται στο διαστημικό της περίγυρο ενώ παράλληλα εκτοξεύουν πίδακες υψηλής ενέργειας οι οποίοι υποχρεώνουν φορτισμένα σωματίδια να κινούνται με ταχύτητες που ακουμπούν αυτές του φωτός. Η ύλη που εκτοξεύεται από αυτούς τους πίδακες πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσουν τους «σπόρους» εκκίνησης διεργασιών γέννησης νέων άστρων.

70

Ραδιογαλαξίες εντοπίζονται στα βάθη του Σύμπαντος κάτι που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν στο πρώιμο Σύμπαν γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες αφού το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι συμβατά με τις συνθήκες που επικρατούσαν την πρώτη περίοδο ύπαρξης του Κόσμου.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία παρουσιάζει την ανακάλυψη του μεγαλύτερου σε μέγεθος ραδιογαλαξία που γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα ραδιογαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από την Γη. Ο γαλαξίας έχει έκταση τουλάχιστον 16 εκατ. ετών φωτός και είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας γαλαξία.

Οι ερευνητές ονόμασαν τον γαλαξία Αλκυονέα, του Γίγαντα που σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου ήταν υιός του Ουρανού. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πίδακες να ξεπηδούν από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία η μελέτη των οποίων τους βοήθησε να διαπιστώσουν το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά του.

Θα δημοσιεύσουν τα ευρήματα τους σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Astronomy & Astrophysics».

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %