ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τι θα συμβεί αν μια αρχέργονη μαύρη τρύπα συγκρουστεί με τη Γη

Οι αρχέγονες μαύρες τρύπες υποτίθεται πως σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν πριν από τον σχηματισμό των άστρων και των γαλαξιών και μπορεί να ευθύνονται για μερικά από τα παρατηρούμενα βαρυτικά κύματα, αλλά και για τις τεράστιες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών. Θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο στην σύνθεση βαρέων στοιχείων όταν συγκρούονται και καταστρέφουν αστέρες νετρονίων, όπου εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας νετρονίων, παράγονται βαρείς πυρήνες διαμέσου της λεγόμενης γρήγορης διαδικασίας (r-process). Και το πιο σημαντικό, ενδέχεται η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο σύμπαν, να συνίσταται από αρχέγονες μαύρες τρύπες.

Αν λοιπόν υπάρχουν οι αρχέγονες μαύρες τρύπες στον γαλαξία μας ως συστατικό της σκοτεινής ύλης, ποια είναι η πιθανότητα να συγκρουστούν με την Γη; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης; Ο Sohrab Rahvar υποθέτοντας την ύπαρξη των αρχέγονων μαύρων τρυπών υπολόγισε την συχνότητα τέτοιων συγκρούσεων και την πιθανότητα οι μαύρες τρύπες να παγιδευτούν μέσα στη γη. Επιπλέον, συγκρίνει τον κίνδυνο αυτών των συγκρούσεων με τις αντίστοιχες των αστεροειδών.

Για τις αρχέγονες μαύρες τρύπες που επιβίωσαν από την εξάτμιση Hawking, με μάζες μικρότερες από 1015 gr, υπολογίστηκε ότι υπάρχει πιθανότητα για μια σύγκρουση ανά ένα δισεκατομμύριο χρόνια με την Γη.

Οι ταχύτητες των μαύρων τρυπών που υποτίθεται ότι αποτελούν την σκοτεινή ύλη στην γαλαξιακή άλω, πρέπει να είναι υψηλές και αν σκεδαστούν από τη Γη, η πιθανότητα να παγιδευτούν στο εσωτερικό της είναι σχεδόν μηδενική (σε μια τέτοια περίπτωση οι μαύρες τρύπες θα θέρμαιναν το εσωτερικό της Γης και τελικά θα την κατάπιναν).

Η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την σύγκρουση της αρχέγονης μαύρης τρύπας με την Γη είναι ίδιας τάξης μεγέθους με την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την σύγκρουση με έναν αστεροειδή μεγέθους χιλιομέτρου. Συγκρούσεις με τέτοιους αστεροειδείς συμβαίνουν με συχνότητα τέσσερις τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη συχνότητα των συγκρούσεων με μαύρες τρύπες.

Επομένως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα, αφού σύμφωνα με την εργασία του Rahvar η πιθανότητα μιας επικίνδυνης σύγκρουσης της Γης με αρχέγονη μαύρη τρύπα είναι πολύ μικρή.

Πηγή: physicsgg

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %