Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Astronomical Society» ομάδα ερευνητών αναφέρει την ύπαρξη ενός πλανήτη που αν και βρίσκεται σε ένα σύστημα το άστρο του οποίου είναι πλέον νεκρό διαθέτει (δυνητικά) συνθήκες φιλόξενες στη παρουσία της ζωής.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 117 ετών φωτός από εμάς και είναι πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, σχεδόν 60 φορές πιο κοντά από ότι η Γη στον Ήλιο. Όμως το άστρο είναι ένας λευκός νάνος. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός άστρου μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αυτού του άστρου.
Ο πλανήτης βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη δηλαδή απόσταση από το άστρο του όπου οι συνθήκες και ειδικότερα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια τους είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την παρουσία της ζωής.
«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα διαστημικό σώμα στην κατοικήσιμη ζώνη ενός λευκού νάνου. Για αυτό και υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε ένα κόσμο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον λευκό νάνο» αναφέρει ο Τζέι Φαρίχι, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.
Ο εντοπισμός του πλανήτη έγινε με έμμεσες παρατηρήσεις και πρέπει τώρα να γίνουν νέες έρευνες εκεί για να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του και να αποτελέσει γεγονός η ανακάλυψη για πρώτη φορά κάποιου πλανήτη όχι μόνο φιλικού στη ζωή αλλά γενικότερα εκεί που υπάρχει ένας λευκός νάνος.
«Στην αστρονομία όταν εντοπίζουμε μια κοσμική δομή αυτό σημαίνει συνήθως ότι υπάρχουν πολλές ακόμη στο Σύμπαν» αναφέρει ο Φαρίχι διατυπώνοντας έτσι την άποψη ότι θα είναι περισσότερο κοινή από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα ή ύπαρξη πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα λευκό νάνο.
Πηγή: NAFTEMPORIKI