ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εντοπίστηκαν οι βενιαμίν του ηλιακού συστήματος

Οι αστεροειδείς και γενικότερα όλοι οι διαστημικοί βράχοι που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προϊόν των διεργασιών σχηματισμού των πλανητών πριν από δισ. έτη. Κάποιοι από αυτούς τους βράχους αποτελούσαν δομικά υλικά πλανητών που δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν τελικά «στέγη» και κατέληξαν να περιπλανώνται αιώνια στο ηλιακό σύστημα. Κάποιοι από τους αστεροειδείς δημιουργήθηκαν από τις κοσμικές συγκρούσεις μεταξύ των διαστημικών σωμάτων που μετατρέπονταν σε πλανήτες.

65b

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 στη Χαβάη και το τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Lowell στην Αριζόνα έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ζευγάρι αστεροειδών οι οποίοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν έχουν ηλικία μόλις 300 ετών.

Πρόκειται για τους αστεροειδείς 2019 PR2 και 2019 QR6 οι οποίοι στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές είναι δύο μεγάλα κομμάτια που αποσπάστηκαν από κάποιο μεγαλύτερο διαστημικό αντικείμενο πριν από τρεις αιώνες. Είναι φυσικά οι νεότεροι γνωστοί τουλάχιστον αστεροειδείς. Ο μεγαλύτερος από τους δύο αστεροειδείς, ο PR2, έχει διάμετρο περίπου 800 μέτρων και ο άλλος έχει διάμετρο περίπου 400 μέτρων.

65a

Αν και τα χαρακτηριστικά τους (μέγεθος, κίνηση, τροχιά κ.α.) υποδεικνύουν ότι ήταν μέρος ενός κομήτη εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο και ίχνος που να τους συνδέει με κομήτη γεγονός που πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς και εντείνει το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη τους. Αναμένεται φυσικά να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η παρατήρηση των δύο αστεροειδών για να αποκαλυφθούν τα μυστικά τους που θα αποκαλύψουν και σημαντικές πληροφορίες για τις διεργασίες στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %