ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εκπληκτικός κοσμικός «κεραυνός»

Ενα σπάνιο αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακό όσο και ενδιαφέρον επιστημονικά κοσμικό φαινόμενο κατέγραψαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra με την NASA να δίνει στη δημοσιότητα μια εκπληκτική του φαινομένου. Σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το R Aquarii, ένα αστρικό δίδυμο που αποτελείται από ένα ερυθρό νάνο και ένα λευκό νάνο.

64

Οι ερυθροί νάνοι αποτελούν το πιο κοινό τύπο άστρων του Σύμπαντος. Εχουν μικρότερη μάζα και διάμετρο από τον Ήλιο καθώς και μικρότερη επιφανειακή θερμοκρασία. Οι λευκοί νάνοι είναι ένα αστρικό πτώμα, ένα άστρο που έχει εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα και θεωρείται πλέον «νεκρό».

64a

Τα δύο άστρα του R Aquarii βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο και κατά την διαδικασία αυτή ο λευκός νάνος αποσπά ύλη από τον σύντροφο του. Κάθε φορά που συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα αυτής της… κλεμμένης ύλης στην επιφάνεια του λευκού νάνου προκαλείται μια έκρηξη που εκτοξεύει ενέργεια στο Διάστημα δημιουργώντας εντυπωσιακά οπτικά φαινόμενα όπως το εικονιζόμενο που μοιάζει με την εικόνα ενός κεραυνού που διαπερνά ένα ηφαιστειακό νέφος.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %