ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μοναδικό γαλαξιακό «βαλς» φωτογράφισε το Hubble

Μια ακόμη εντυπωσιακή σκηνή από το Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που εδώ και τρεις δεκαετίες προσφέρει στην ανθρωπότητα μοναδικές εικόνες του Κόσμου στον οποίο υπάρχουμε. Σε απόσταση 425 εκατ. έτη φωτός από εμάς βρίσκονται τρεις γαλαξίες οι οποίοι βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας με τον άλλο με αποτέλεσμα οι βαρυτικές τους δυνάμεις να τους έχουν εγκλωβίσει σε ένα αιώνιο «χορό».

60a

Οι τρεις γαλαξίες στην εικόνα βρίσκονται σε συνεχή διεμπλοκή μεταξύ τους εξαιτίας των βαρυτικών τους αλληλεπιδράσεων.

Οι αλληλεπιδράσεις των βαρυτικών δυνάμεων των τριών γαλαξιών προκαλούν μια σειρά από εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα κοσμικά φαινόμενα. Κάποιες φορές οι γαλαξίες πλησιάζουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο με αποτέλεσμα το σχήμα τους να μεταβάλλεται.

«Στην εικόνα που κατέγραψε το Hubble οι δύο γαλαξίες που βρίσκονται πάνω δεξιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκαλώντας διάφορα φαινόμενα που αποτυπώνονται στις μακριές ουρές αερίων και άστρων. Μοιάζει σαν o τρίτος γαλαξίας κάτω αριστερά να έσπρωξε τους άλλους δύο γαλαξίες με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μεταξύ τους με μεγάλη ταχύτητα.

Στη πραγματικότητα οι αλληλεπιδράσεις που παρατηρούμε στην εικόνα ανάμεσα στους δύο γαλαξίες εξελίσσονται σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και δεν φαίνεται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετωπική σύγκρουση. Ο τρίτος γαλαξίας μοιάζει αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν αλλά είναι τόσο κοντά στους άλλους δύο που πιθανώς να συμμετέχει και αυτός με κάποιο τρόπο» αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιστημονική ομάδα που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο στην οποία το σχήμα που έχει πάρει ο μεσαίος γαλαξίας θύμισε το θρυλικό διαστημόπλοιο «USS Enterprise» από το Star Trek.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %