ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Υπόγειος ωκεανός σε ένα ακόμη παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου

Οπως φαίνεται το ηλιακό μας σύστημα είναι ένας υδάτινος κόσμος μόνο που εκτός από τη Γη όλες οι υπόλοιπες λίμνες, θαλάσσες και ωκεανοί κρύβονται στο εσωτερικό πλανητών και των δορυφόρων τους. Εχει διαπιστωθεί η υποδειχθεί η παρουσία λιμνών, θαλασσών και ωκεανών στο υπέδαφος του Άρη, του Πλούτωνα, του νάνου πλανήτη Δήμητρα, της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία), του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου), στον Τρίτωνα (δορυφόρο του Ποσειδώνα), την Διώνη (δορυφόρο του Κρόνου) κ.α.

48

Η ύπαρξη ωκεανών όπως είναι ευνόητο δημιουργεί αισιοδοξία για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να τους επισκεφτούμε κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο δεδομένου ότι οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται κάτω από δεκάδες χλμ. πάγου.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Southwest στο Κολοράντο προσθέτουν στην λίστα και τον Μίμα ένα από τους μεγάλους δορυφόρους του Κρόνου. Πρόκειται για έναν παγωμένο κόσμο που κάτω από το βαθύ στρώμα πάγου που καλύπτει την επιφάνεια του είναι πιθανό να υπάρχει ένας ωκεανός.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας δεδομένα της αποστολής Cassini το σκάφος της οποίας εξερεύνησε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια πραγματοποιώντας ένα πλήθος εκπληκτικών ανακαλύψεων. Ο όγκος των δεδομένων που κατέγραψε το σκάφος είναι τόσο μεγάλος που πέντε χρόνια μετά τον τερματισμό της αποστολής ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να τα μελετούν και να εντοπίζουν νέα ευρήματα.

«Όταν κοιτάζεις τον Μίμα αυτός μοιάζει με ένα μικρό, παγωμένο και νεκρό βράχο. Κοιτάζοντας τον δεν πρόκειται ποτέ να πει κάποιος ότι μπορεί εκεί να υπάρχει ένας ωκεανός» αναφέρει η Αλίσα Ρόντεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Το Cassini πέρασε αρκετές φορές πάνω από τους περισσότερους δορυφόρους του Κρόνου.

Σε μία από τις επισκέψεις του στον Μίμα το 2014 τα δεδομένα που έστειλε υπεδείκνυαν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή κάτω από το στρώμα πάγου που έχει βάθος περίπου 30 χλμ. Οι ερευνητές μελέτησαν τα συγκεκριμένα δεδομένα και έκαναν σειρά συγκρίσεων με παρόμοιους κόσμους με τον Μίμα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι καταγραφές από το εσωτερικό του δορυφόρου που θεωρούνται «παράξενες» και παράταιρες με τη γεωλογική κατάσταση στην οποία θα έπρεπε (θεωρητικά) να βρίσκεται εξηγούνται μόνο από την παρουσία ενός υπόγειου ωκεανού.

Η Ρόντεν αναφέρει ότι η αυτή και οι συνεργατές της ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη μελέτη για να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει υπόγειος ωκεανός στον Μίμα αφού είναι ένα διαστημικό σώμα που δεν θα μπορούσε βάση των προδιαγραφών του να διαθέτει ωκεανό αλλά βρέθηκαν τελικά μπροστά στο αναπάντεχο αποτέλεσμα.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %