ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Άστρο «κοσμικό τέρας» ανακαλύφθηκε σε γαλαξιακό σμήνος

Τα μάγναστρα είναι μια υποκατηγορία αστέρων νετρονίων με σχήμα έντονα ελλειψοειδές εκ περιστροφής, μέσης διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους ταχύτατα. Έχουν πυκνότητα τέτοια ώστε μέσα στην διάμετρο των περίπου 20 χλμ. να βρίσκεται μάζα 500 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και να διαθέτουν πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

41a

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαλένθια εντόπισαν ένα μάγναστρο το οποίο χαρακτηρίζουν «κοσμικό τέρας». Το μάγναστρο με την κωδική ονομασία GRB2001415 βρίσκεται σε ένα από τους γαλαξίες του σμήνους γαλαξιών του Γλύπτη σε απόσταση 13 εκατ. ετών φωτός.

Σε αυτό το μάγναστρο εκδηλώνονται εκρήξεις οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές απελευθερώνουν μέσα σε κλάσματα ενός δευτερολέπτου ενέργεια ίση με αυτή που παράγει ο Ήλιος σε χρονικό διάστημα 100 χιλιάδων ετών. Το γεγονός ότι οι εκρήξεις των μάγναστρων διαρκούν απειροελάχιστα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρηση και μελέτη τους.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να μελετήσει το μάγναστρο χρησιμοποιώντας ένα επιστημονικό όργανο που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αιτία πρόκλησης των εκρήξεων στα μάγναστρα δεν έχει εξακριβωθεί και οι ερευνητές με βάση τα ευρήματα τους εικάζουν ότι μπορεί να οφείλονται σε αποσταθεροποιήσεις στην μαγνητόσφαιρα τους ή σε κάποια μορφή σεισμικών δονήσεων που δημιουργούνται στα εξωτερικά στρώματα του άστρου.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %