Οι επιστήμονες έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «αστρική έκλαμψη» σε ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας που συμβαίνουν στα άστρα. Οι εκλάμψεις εκτοξεύουν μεγάλες μάζες φορτισμένων σωματιδίων που ταξιδεύουν στο Διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Τέτοιες εκλάμψεις συμβαίνουν πολύ συχνά και στον Ήλιο αλλά η ισχύς τους είναι τέτοια ώστε η ακτινοβολία δεν διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης ώστε να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους και τη ζωή στον πλανήτη γενικότερα.
Όμως τα φορτισμένα σωματίδια που αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα παράγουν το εντυπωσιακό φαινόμενο του σέλαος ενώ επίσης αν τα σωματίδια πέσουν πάνω σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους ή δίκτυα παραγωγής ενέργειας προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι εντόπισαν την ισχυρότερη αστρική έκλαμψη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν. Η έκρηξη αυτή έγινε σε ένα νηπιακής ηλικίας άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο. Πρόκειται για το άστρο EK Draconis που βρίσκεται σε απόσταση 111 ετών φωτός από τη Γη και έχει ηλικία 50-125 εκατ. ετών. «Το άστρο αυτό έχει την εικόνα που είχε και ο Ήλιος πριν από 4,5 δισ. έτη» αναφέρει ο Γιούτα Νότσου, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές παρατηρούσαν το EK Draconis από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2020 χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA και δύο επίγεια τηλεσκόπια στην Ιαπωνία. Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια έκλαμψη η οποία είχε δέκα φορές μεγαλύτερη ισχύ από την πιο ισχυρή αστρική έκλαμψη που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Ήλιος στα αρχικά στάδια της ύπαρξης του παρήγαγε τέτοιας ισχύος εκλάμψεις οι οποίες χτυπούσαν τη Γη επηρεάζοντας το υπό διαμόρφωση γεωατμοσφαιρικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Το πώς επηρέασαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη αυτές οι εκλάμψεις αποτελεί ένα νέο αντικείμενο μελέτης.
Πηγή: NAFTEMPORIKI