ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε το κοντινότερο «χορευτικό ζευγάρι» μαύρων τρυπών

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα από τις δύο μαύρες τρύπες που εντοπίστηκαν στο γειτονικό μας γαλαξία και βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.

24b

Ομάδα αστρονόμων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» παρουσιάζει μια σημαντική ανακάλυψη. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ζεύγος γιγάντιων μαύρων τρυπών στο κέντρο του γαλαξία NGC 7727 που βρίσκεται σε απόσταση 89 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Είναι το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι μαύρων τρυπών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και μάλιστα οι ερευνητές με τη βοήθεια του ισχυρού επίγειου τηλεσκοπίου VLT στη Χιλή και του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble κατάφεραν να καταγράψουν και ορισμένες εικόνες.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι το κοντινότερο ζευγάρι μαύρων τρυπών που έχουμε εντοπίσει πρόκειται για το ζεύγος μαύρων τρυπών που γνωρίζουμε με την κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση. Το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα κοσμικό χορό όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες ο οποίος θα καταλήξει στην συγχώνευση τους. Η μελέτη μαύρων τρυπών αποτελεί πάντοτε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός και καταγραφή ακόμη και οπτικού υλικού από την αλληλεπίδραση δύο μαύρων τρυπών μπορεί να προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία για τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος.

Το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι μαύρων τρυπών που είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ένα γαλαξία σε απόσταση 470 εκατ. ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Η κοντινή απόσταση του νέου ζεύγους από εμάς επιτρέπει στους επιστήμονες να το μελετήσουν καλύτερα και να εξάγουν γρήγορα διάφορα συμπεράσματα για τις δύο τρύπες. Μελετώντας τα φαινόμενα που παράγουν οι δύο τρύπες τόσο από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση όσο και με το γειτονικό τους διαστημικό περιβάλλον οι ερευνητές διαπίστωσαν το μέγεθος τους.

Η μεγαλύτερη από τις δύο μαύρες τρύπες έχει μάζα περίπου 154 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και η μικρότερη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη σε απόσταση 1,600 ετών φωτός από αυτή έχει μάζα 6,3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα υπερμεγέθη μαύρη τρύπα και η εγγύτητα που συμβαίνει το φαινόμενο επιτρέπει την παρακολούθηση του φαινομένου καλύτερα από κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %