ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Νέφος από θραύσματα σχηματίστηκε στον αστεροειδή Δίμορφο μετά τη πρόσκρουση του DART

Πρόκειται για μεγάλες πέτρες που εκτοξεύτηκαν μετά την πτώση του σκάφους και κυκλοφορούν γύρω από τον διαστημικό βράχο.

Το Σεπτέμβριο του 2022 το σκάφος της αποστολής DART έπεσε όπως ήταν προγραμματισμένο με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ/ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια για να συναντήσει τον αστεροειδή Δίδυμο διαμέτρου περίπου 800μ μέτρων και τον Δίμορφο διαμέτρου περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας ως δορυφόρος του.

Η αποστολή είχε ως στόχο να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του Δίμορφου που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των αστεροειδών που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα και να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ώστε σε περίπτωση πραγματικής απειλής της Γης από κάποιο αστεροειδή να δούμε αν μπορούμε να του αλλάξουμε την πορεία με αυτή την μέθοδο.

Η χρήση πυραύλων, εκρηκτικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων για την εξουδετέρωση διαστημικών βράχων που θα απειλήσουν τη Γη και την ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης της αποτελεσματικότητας της με πολλούς ειδικούς να εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην έχει τελικά ουσιαστικά αποτελέσματα και απλά να διασπάσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια ένα αστεροειδή πολλά από τα οποία να συνεχίσουν τελικά την πορεία τους στον πλανήτη μας χωρίς τότε να μπορούμε να κάνουμε τίποτε να τα σταματήσουμε και τελικά να… βομβαρδιστούμε από τα θραύσματα αυτά.

645b0cf0205bc7c9783dbb58 VAST Haven 1 Docking A2 5

Η αποστολή DART ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού η πτώση του σκάφους καμικάζι στο Δίμορφο του άλλαξε την τροχιά στα επίπεδα που ήταν υπολογισμένο να συμβεί δημιουργώντας αισιοδοξία ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή την μέθοδο για την προστασία της Γης. Παράλληλα ο Δίμορφος αποτελεί σταθερό στόχο παρατηρήσεων των επιστημόνων για να καταγραφούν οι συνέπειες της σύγκρουσης σε διάφορα επίπεδα.

Με ανακοίνωση της η NASA κάνει γνωστό ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε πολλά πετρώματα να κινούνται γύρω από τον Δίμορφο δημιουργώντας ένα «νέφος με θραύσματα» όπως το χαρακτηρίζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 37 μεγάλες πέτρες που κυκλοφορούν πάνω από τον Δίμορφο με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτές οι πέτρες δεν αποτελούν θραύσματα πετρωμάτων που διαλύθηκαν όταν έπεσε πάνω τους το σκάφος καμικάζι αλλά ήταν διάσπαρτες στην επιφάνεια του διαστημικού βράχου και μετά την σύγκρουση εκτοξεύτηκαν αλλά συγκρατήθηκαν από τις βαρυτικές δυνάμεις είτε του ίδιου του Δίμορφου είτε από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του Δίμορφου με τον Δίδυμο.

129708424 screenshot2023 05 11at16.53.48 1

Η ανακάλυψη αυτή εκτός των άλλων ενισχύει τη κρατούσα θεωρία για την ύπαρξη του Δίμορφου σύμφωνα με την οποία όπως οι κοτρόνες εκτοξεύτηκαν από τη σύγκρουση και μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή έτσι και αυτός είναι ένα κομμάτι του Δίδυμου το οποίο αποσπάστηκε από αυτόν μετά από κάποια σύγκρουση με κάποιο άλλο διαστημικό αντικείμενο και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
2
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %