Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη των αρχαιότερων πολύπλοκων οργανικών μορίων στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb το οποίο εντόπισε χημικές ουσίες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στον καπνό και την αιθάλη στη Γη. Αυτά τα πολύπλοκα μόρια βρίσκονται σε ένα γαλαξία που σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν περίπου στο 10% της τρέχουσας ηλικίας του, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα μόρια που βρήκαμε δεν είναι απλά όπως τα μόρια του νερού ή του διοξειδίου του άνθρακα. Μιλάμε για μεγάλα μόρια με δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα μέσα τους» αναφέρει ο Τζάστιν Σπίλκερ αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Αυτά τα πολύπλοκα οργανικά μόρια είναι κοινά στο Διάστημα, όπου συχνά συνδέονται με μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης. Οι αστρονόμοι τα ερευνούν επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη βασικών λεπτομερειών της δραστηριότητας εντός των γαλαξιών για παράδειγμα, επηρεάζουν το ρυθμό με τον οποίο ψύχεται το διαστρικό αέριο.
Ωστόσο, η ανίχνευση αυτών των μορίων σε πολύ μακρινούς γαλαξίες που σχηματίστηκαν όταν το Σύμπαν ήταν σε νεαρή ηλικία ήταν πρόκληση, επειδή τα τηλεσκόπια ήταν περιορισμένα στην ευαισθησία τους και στον αριθμό των μηκών κύματος του φωτός που μπορούσαν να ανιχνεύσουν.
Χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά ισχυρό James Webb οι ερευνητές ανίχνευσαν αυτά τα μόρια στο γαλαξία SPT0418-47 που απέχει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και σχηματίστηκε περίπου ένα δισ. έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι το Σύμπαν μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα, πολύπλοκα μόρια πολύ γρήγορα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη» λέει ο Σπίλκερ. Τα μόρια που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα είναι κατά περίπου ένα δισ. έτη αρχαιότερα από τα αντίστοιχα μόρια που είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Πηγή: NAFTEMPORIKI