ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μαύρη τρύπα έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες

Μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που τρέχει μακριά από τον γαλαξία της με ταχύτητα περίπου 4 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, εντόπισαν αστρονόμοι με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

2023 03 25 15 34 17 5

Αναλύοντας εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη, πολύ λεπτή, σχεδόν ευθεία λωρίδα νεαρών αστεριών.

Επειτα από παρατηρήσεις με το φασματόμετρο απεικόνισης χαμηλής ανάλυσης και το φασματογράφο εγγύς υπερύθρου του Αστεροσκοπείου Keck, συμπέραναν ότι έβλεπαν το επακόλουθο μιας μαύρης τρύπας που πετούσε. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό The Astrophysical Journal Letters.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο πουθενά στο σύμπαν

Η μαύρη τρύπα έχει αφήσει πίσω της ένα πρωτοφανές ίχνος από νεογέννητα αστέρια, μήκους 200.000 ετών φωτός.

Runaway Black Hole Keck LRIS 1024x451 1

Πιστεύουμε ότι βλέπουμε ένα κύμα πίσω από τη μαύρη τρύπα, όπου το αέριο ψύχεται και είναι σε θέση να σχηματίσει αστέρια. Ετσι, βλέπουμε τον σχηματισμό άστρων που ακολουθούν τη μαύρη τρύπα, δηλώνει ο καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Πίτερ Βαν Ντόκουμ.

Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που επακολουθεί. Οπως τα απόνερα πίσω από ένα πλοίο, βλέπουμε τα απόνερα πίσω από τη μαύρη τρύπα, προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει ότικάτι τέτοιο δεν έχουμε δει ποτέ πουθενά στο σύμπαν.

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και είχε προβλεφθεί εδώ και περίπου 50 χρόνια ότι κάποιες φορές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν από τους γαλαξίες. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη απόδειξη μιας φυγής υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, που θα αποδεικνύει αυτή την πρόβλεψη.

9qJSbtQe5QjeGsYrwdFmc3 4

Γαλαξιακό μπιλιάρδο

Μια πιθανή εξήγηση για τη μαύρη τρύπα που απομακρύνθηκε από τον γαλαξία καταγωγής της αφορά στη συγχώνευση δύο γαλαξιών που και οι δύο περιέχουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον πυρήνα τους.

Καθώς οι μαύρες τρύπες στριφογυρίζουν η μία γύρω από την άλλη στο κέντρο του νέου συγχωνευμένου γαλαξία, μια τρίτη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέσα σε άλλο γαλαξία εισβάλλει και η αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών δημιουργεί αρκετή ταχύτητα ώστε να τορπιλίσει μια από τις τρεις μαύρες τρύπες. Κάτι σαν ένα γαλαξιακό μπιλιάρδο μεταξύ τριών τεράστιων μαύρων τρυπών.

2023 03 09 2 14 16 5 scaled

Σε επόμενο στάδιο οι ερευνητές επιδιώκουν να κάνουν παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το διαστημικό Αστεροσκοπείο Ακτινών Χ Chandra για να επιβεβαιώσουν εάν η ανακάλυψή τους είναι στην πραγματικότητα μια μαύρη τρύπα-φυγάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %