ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης – Πιθανό να έχει ακόμα και ατμόσφαιρα

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα επαναλαμβανόμενο ραδιοφωνικό σήμα από έναν εξωπλανήτη και το άστρο γύρω από το οποίο βρίσκεται σε τροχιά. Και τα δύο εντοπίζονται 12 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, ενώ το σήμα δείχνει πως ο πλανήτης – ο οποίος έχει το μέγεθος της Γης – είναι πιθανό να έχει μαγνητικό πεδίο, ακόμα και ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ισχυρά ραδιοκύματα που προέρχονται από το αστέρι YZ Ceti και τον βραχώδη εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω του, που ονομάζεται YZ Ceti b. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ραδιοσήμα δημιουργήθηκε από αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη και του αστέρα.

9qJSbtQe5QjeGsYrwdFmc3 1

Τα ευρήματα παρατίθενται λεπτομερώς σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.

Είδαμε την αρχική έξαρση [των ραδιοκυμάτων] και ήταν πολύ όμορφη, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σεμπάστιαν Πινέντα. Όταν το είδαμε ξανά, ήταν πραγματικά μια ένδειξη ότι: Εντάξει, ίσως έχουμε πραγματικά κάτι εδώ.

Τα μαγνητικά πεδία μπορούν να αποτρέψουν τη μείωση της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη και την ουσιαστική διάβρωση με την πάροδο του χρόνου καθώς τα σωματίδια απελευθερώνονται από το αστέρι και το βομβαρδίζουν, είπε ο Πινέντα.

Πότε εμφανίζονται έντονα ραδιοκύματα

Για να γίνουν ανιχνεύσιμα στη Γη τα ραδιοκύματα, θα πρέπει να είναι πολύ έντονα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το αν ένας πλανήτης μπορεί να υπάρξει με ή χωρίς ατμόσφαιρα, μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν ο πλανήτης διαθέτει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο ή όχι, εξηγεί ο Πινέντα.

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν εντοπίσει μαγνητικά πεδία σε εξωπλανήτης που είχαν το μέγεθος του Δία, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, ο εντοπισμός μαγνητικών πεδίων σε μικρότερους πλανήτες, που έχουν το μέγεθος της Γης, είναι πιο δύσκολος καθώς τα μαγνητικά πεδία είναι στην ουσία αόρατα.

Αυτό που κάνουμε είναι να ψάχνουμε τρόπο να τα δούμε, αναφέρει η Τζάκι Βίλαντσεν, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Αναζητούμε πλανήτες που είναι πολύ κοντά στα αστέρια τους και το μέγεθός τους είναι παρόμοιο με της Γης, προσθέτει η ίδια.

Αυτοί οι πλανήτες παραείναι κοντά στα αστέρια τους για να είναι κατοικήσιμοι, αλλά [ακριβώς] επειδή είναι τόσο κοντά, ο πλανήτης “κολυμπάει” ανάμεσα σε πράγματα που βγαίνουν από το αστέρι. Εάν ο πλανήτης διαθέτει μαγνητικό πεδίο και “οργώσει” αρκετή από αυτή την αστρική ύλη, τότε θα κάνει το αστέρι να εκπέμψει φωτεινά ραδιοκύματα.

2023 03 25 15 34 17a

Το YZ Ceti b χρειάζεται μόνο δύο ημέρες σε γήινο χρόνο για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το άστρο του. Εν τω μεταξύ, η συντομότερη τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα είναι του πλανήτη Ερμή, ο οποίος χρειάζεται 88 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει έναν κύκλο γύρω από τον ηλίο.

Ενώ το YZ Ceti b κινείται γύρω από το αστέρι του, το πλάσμα από το αστέρι συγκρούεται με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, αναπηδά και αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του άστρου. Όλες αυτές οι αντιδράσεις δημιουργούν και απελευθερώνουν ισχυρά ραδιοκύματα που μπορούν να ανιχνευθούν στη Γη.

Υποψήφιος βραχώδης εξωπλανήτης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο YZ Ceti b είναι ο καλύτερος υποψήφιος βραχώδης εξωπλανήτης με μαγνητικό πεδίο που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είναι εύλογο, είπε ο Villadsen. Αλλά νομίζω ότι θα γίνει πολύ περισσότερη δουλειά προτού [υπάρξει] μια πραγματικά ισχυρή επιβεβαίωση σε ό,τι αφορά τα ραδιοκύματα που προκαλούνται από έναν πλανήτη.

Cetus 1280x720 1

Νέα ραδιοτηλεσκόπια που ετοιμάζονται να τεθούν σε λειτουργία αυτή τη δεκαετία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να ανιχνεύσουν περισσότερα σήματα που υποδηλώνουν μαγνητικά πεδία, είπαν οι ερευνητές.

Η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους […] κόσμους σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν οι βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία, δήλωσε ο Τζο Πέσε, διευθυντής προγράμματος του Εθνικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου.

Αυτή η έρευνα δείχνει αφενός ότι ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο και αφετέρου παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο ώστε να μάθουμε περισσότερα.

Πηγή: CNN

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
2
ΝΑΙ
3
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %