ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια να έχουμε στείλει κοντά στον Ήλιο δορυφόρους και σκάφη που τον παρατηρούν και μελετούν τα φαινόμενα του μητρικού μας άστρου συνεχώς όμως κρίνεται απαραίτητη και η παρατήρηση του από τη Γη και στο πλαίσιο αυτό η Κίνα δημιούργησε μια συστοιχία μερικών εκατοντάδων τηλεσκοπίων η οποία θα προστεθεί στον στόλο των ηλιακών παρατηρητηρίων.

1 6T0 zyJybJZQunABqHhK9w 1

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η επιθεώρηση «Nature» ολοκληρώθηκε η δημιουργία του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο. Πρόκειται για μια συστοιχία 313 τηλεσκοπίων διαμέτρου έξι μέτρων το καθένα από αυτά. Το τηλεσκόπιο ονομάζεται Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Αποτελείται από 313 τηλεσκόπια διαμέτρου έξι μέτρων το καθένα από αυτά. Η συστοιχία έχει κυκλική διάταξη δημιουργώντας ένα τηλεσκοπικό δακτύλιο διαμέτρου 3,14 χλμ. Βασική αποστολή του DSRT θα είναι η καταγραφή δεδομένων (εικόνες ραδιοκυμάτων κ.α.) με στόχο την αποκρυπτογράφηση του φαινομένου των ηλιακών εκλάμψεων.

126 1

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το DSRT αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρατήρησης του Ήλιου που υλοποιεί η Κίνα το όποιο ονομάζεται Chinese Meridian Project. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κατασκευάζεται μια ακόμη συστοιχία τηλεσκοπίων.

127 1

Πρόκειται για το Chinese Spectral Radioheliograph που θα αποτελείται από 100 τηλεσκόπια σε σπειροειδή διάταξη που θα πραγματοποιεί παρατηρήσεις για την φυσική του Ήλιου και τα καιρικά φαινόμενα που παράγει το μητρικό μας άστρο.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %