ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις υδρολογικής δραστηριότητας στην Πεδιάδα των Ηλυσίων, πριν 700 εκ χρόνια

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θάλασσες ή ωκεανούς και στην ξηρά υπήρχαν λίμνες και ποταμοί στη διάρκεια μια γεωλογικής περιόδου του Κόκκινου Πλανήτη την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Εσπερινή περίοδο.

116

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πριν από περίπου τρία δισ. έτη ο Άρης άρχισε η διαδικασία ερημοποίησης του Άρη και το νερό εξαφανίστηκε με ταχύ ρυθμό με ορισμένες ποσότητες νερού να εξακολουθούν να υπάρχουν στο υπέδαφος του σε παγωμένη μορφή.

Όμως το Zhurong, ο ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει στον Άρη η Κίνα, εντόπισε στοιχεία που όπως φαίνεται ανατρέπουν όσα πιστεύαμε και δημιουργούν μια νέα εικόνα για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης της Κίνας η οποία μελέτησε δεδομένα που κατέγραψαν τα όργανα του ρόβερ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι στην επιφάνεια του Άρη υπήρχε νερό πριν από τουλάχιστον 700 εκατ. έτη στην Αμαζόνια περίοδο που είναι η υφιστάμενη γεωλογική περίοδος του πλανήτη.

Τα όργανα του ρόβερ ανέλυσαν δείγματα ανόργανης ύλης στην περιοχή στην οποία βρίσκεται και εντόπισε στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή πριν από περίπου 700 εκατ. έτη χρονική περίοδο που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο Άρης είχε την σημερινή του απόλυτα άγονη κατάσταση.

116a

To κινεζικό ρόβερ Zhurong

Πιο συγκεκριμένα το ρόβερ εντόπισε μόρια νερού εγκλωβισμένα μέσα σε πετρώματα και η χρονολόγηση που έγινε δείχνει ότι η παρουσία του νερού στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν πολύ πιο πρόσφατη από όσο πιστεύαμε.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη για πολλούς λόγους και αν τελικά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν ανάμεσα στα άλλα αυτό θα σημαίνει ότι σε περίπτωση που είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής στον Άρη, έστω και μικροβιακή μορφή, αυτές μπορεί να εντοπιστούν ευκολότερα αν υπήρχαν πριν από 700 εκατ. έτη σε σχέση με το αν υπήρχαν πριν από 3 δισ. έτη.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %