Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες της τεράστιας μαύρης τρύπας με την ονομασία “Τοξότης Α*”. Είναι τέσσερις εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και 27.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό εύρημα βρέθηκαν οι αστρονόμοι του παγκόσμιου δικτύου παρατηρητηρίων “Event Horizon Telescope” (EHT), καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες μίας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στον γαλαξία μας.
Πρόκειται για μια τεράστια μαύρη τρύπα με την ονομασία “Τοξότης Α*” (Sagittarius A*), η οποία βρίσκεται στο κέντρο του ίδιου του γαλαξία της Γης, κοντά στα σύνορα των αστερισμών του Τοξότη και του Σκορπιού, ενώ έχει 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο και βρίσκεται 27.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Καταναλώνει μάλιστα, μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.
Και μπορεί η απεικόνιση των μαύρων τρυπών να είναι ουσιαστικά αδύνατη λόγω κυρίως της εξαιρετικά πυκνής φύσης τους, ωστόσο οι διεθνείς ακαδημαϊκοί στο EHT χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο παρατηρητηρίων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου τηλεσκοπίου Atacama Large Millimetre/submillimeter Array, που συνεργάζονται για να σχηματίσουν ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο που έχει ουσιαστικά το μέγεθος της Γης.
Τα δεδομένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, συλλέχθηκαν το 2017, αλλά χρειάστηκε να υποστούν επεξεργασία και να τελειοποιηθούν πριν είναι έτοιμα για δημοσίευση μέχρι σήμερα. Η απεικόνιση του πυρήνα του Γαλαξία είναι τεχνικά πιο δύσκολη από το πρόγραμμα “Messier 87”, ανέφεραν οι επιστήμονες, παρόλο που είναι πολύ πιο κοντά στη Γη.
Το αέριο γύρω από τον “Τοξότη Α*” κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στον γαλαξία “Messier 87” και, ως εκ τούτου, η φωτεινότητα αλλάζει συνεχώς, καθιστώντας τη λήψη μιας εικόνας δύσκολη, με τους ειδικούς να την παρομοιάζουν με την “προσπάθεια να τραβήξετε μια καθαρή φωτογραφία ενός κουταβιού το οποίο κυνηγάει γρήγορα την ουρά του”.
“Αυτή η μαύρη τρύπα είναι η κόλλα που κρατά τον γαλαξία ενωμένο. Είναι το κλειδί για την κατανόησή μας για το πώς σχηματίστηκε ο Γαλαξίας και θα εξελιχθεί στο μέλλον”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δρ Ziri Younsi, αστρονόμος από το University College του Λονδίνου, μέλος της συνεργασίας EHT και συν-συγγραφέας στις ερευνητικές εργασίες που περιγράφουν τα νέα ευρήματα.
Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη “φωτογραφία” μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να “δραπετεύσει” το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του “Messier 87 (M87)”, σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
Πηγή: NEWS247