ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πανίσχυρη κάμερα κατέγραψε γαλαξιακό μπαλέτο

Στο Αστεροσκοπείο Cero Tololo στη Χιλή βρίσκεται το τηλεσκόπιο Victor M.Blanco το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια από τις ισχυρότερες κάμερες στον κόσμο, την  Dark Energy Camera. Πρόκειται για μια κάμερα ευρείας οπτικής γωνίας με διάμετρο κατόπτρου τεσσάρων μέτρων και πέντε φακούς με τον διορθωτικό φακό να έχει διάμετρο ενός μέτρου.

112

H κάμερα αποτελούσε ένα από τα όργανα του διεθνούς πρότζεκτ Dark Energy Survey στο πλαίσιο του οποίου εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν χάρτες της κατανομής της σκοτεινής ύλης με στόχο τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους δύναμης που προκαλεί σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.

Το πρόγραμμα έχει πλέον ολοκληρωθεί αλλά αποφασίσθηκε η κάμερα να συνεχίσει να λειτουργεί αφού οι δυνατότητες της μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες έρευνες του Σύμπαντος.

112b 112a

 Η Dark Energy Camera έστρεψε το βλέμμα της σε απόσταση 60 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρολόγιου και εστίασε σε μια περιοχή που υπάρχουν δύο γειτονικοί γαλαξίες. Πρόκειται για τον ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία NGC 1512 και τον νάνο γαλαξία NGC 1510.

Οι δύο γαλαξίες ήρθαν πριν από περίπου 400 εκατ. έτη πολύ κοντά με αποτέλεσμα να κινούνται σε τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλο. Ητροχιακή διαδικασίαδημιουργεί στην ουσία ένα βαρυτικό χορό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «γαλαξιακό μπαλέτο».

 Αυτός ο χορός που άλλοτε φέρνει πολύ κοντά τους δύο γαλαξίες και άλλοτε τους απομακρύνει παράγει διαφόρων ειδών εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα κοσμικά φαινόμενα όπως η παραμόρφωση του σχήματος τους. Η μελέτη των παραμορφώσεων των γαλαξιών αποκαλύπτει ανάμεσα στα άλλα και στοιχεία για την σκοτεινή ύλη.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %