ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μια έκρηξη σουπερνόβα «γέννησε» το ηλιακό μας σύστημα

Η διαδικασία και οι μηχανισμοί γέννησης των άστρων έχουν σε μεγάλο ποσοστό αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες. Όσον αφορά όμως τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα άστρο υπάρχουν ακόμη μεγάλα κενά και ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα. Το ίδιο ισχύει και για το ηλιακό μας σύστημα με τους ειδικούς να μην έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξακριβώσουν τον τρόπο που δημιουργήθηκε.

106a

Ερευνητές του  Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Γαλλίας  πραγματοποίησαν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα το οποίο δίνει όπως υποστηρίζουν μια πειστική εξήγηση στο τι συνέβη και δημιουργήθηκαν η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Τα μοριακά νέφη που περιέχουν τα δομικά υλικά γέννηση άστρων και πλανητών μπορεί να παραμείνουν αιώνια στην ίδια «ειρηνική» και αμετάβλητη κατάσταση. Αν όμως επιδράσει πάνω τους κάποιος εξωτερικός παράγοντας τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί ανάλογα με το είδος του εξωτερικού παράγοντα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη γέννηση αρχικά ενός άστρου και στη συνέχεια πλανητών.

106b

Το ωστικό κύμα μιας έκρηξης σουπερνόβα είναι ένας τέτοιος παράγοντας αλλά οι μαθηματικές προσομοιώσεις δεν μπορούν να δείξουν με ακρίβεια τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μοριακά νέφη και τα κοσμικά φαινόμενα που εξελίσσονται στη συνέχεια όταν αυτά ενεργοποιούνται.

Ο ερευνητές προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να ανασυνθέσουν μια έκρηξη σουπερνόβα στο εργαστήριο και μάλιστα με μάλλον «ταπεινά» και μη αναμενόμενα υλικά όπως μια μπάλα από αφρό η οποία αναπαριστούσε το μοριακό νέφος. Το ρόλο της έκρηξης σουπερνόβα έπαιξε ένα λέιζερ που προκάλεσε ένα ωστικό κύμα το οποίο «χτύπησε» τη μπάλα και οι ερευνητές παρατήρησαν μέσα από εικόνες ακτίνων Χ τι συνέβη στη συνέχεια.

106

Με  δημοσίευση  τους στην επιθεώρηση «Matter and Radiation at Extremes» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης δεν προκάλεσαν τη συγκέντρωση της ύλης με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο σε μέγεθος άστρο.

Αυτό που συνέβη ήταν να συσσωρευτεί η ύλη γύρω από το νεογέννητο άστρο ώστε να δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το πείραμα τους δείχνει ότι η πιθανότερη αιτία γέννησης του ηλιακού μας συστήματος είναι μια έκρηξη σουπερνόβα.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %