ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο Ποσειδώνας ψύχεται το καλοκαίρι!

Ο Ποσειδώνας μετά την υποβάθμιση του Πλούτωνα από πλανήτη σε νάνο πλανήτη είναι ο πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πλανήτης σε διάμετρο στo ηλιακό μας σύστημα, με τη μάζα του να είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μία φορά κάθε 165 χρόνια και η μέση απόστασή του από τον Ήλιο 4,5 δισεκατομμύρια χλμ.

105

Διεθνής ομάδα ερευνητών στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες της NASA μελέτησαν δεδομένα παρατηρήσεων που έχουν γίνει στον Ποσειδώνα τα τελευταία 20 χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία παρουσιάζει αξιοσημείωτη και ανεξήγητη προς το παρόν μείωση. Στις ανώτερες περιοχές της τροπόσφαιρας του Ποσειδώνα η θερμοκρασία φτάνει στους μείον 221 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία αυξάνεται όσο προχωρούμε βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία του Ποσειδώνα παρουσιάζει τα τελευταία 20 έτη μια μείωση της τάξης των οκτώ βαθμών Κελσίου ενώ από το 2018 και μετά υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της θερμοκρασίας με την τελευταία τριετία να εμφανίζει μείωση της μέση θερμοκρασίας κατά 11 βαθμούς Κελσίου.

«Πρόκειται για μια αναπάντεχη μεταβολή. Παρατηρώντας το νότιο ημισφαίριο του Ποσειδώνα στη διάρκεια της καλοκαιρινής του περιόδου αναμέναμε να παρατηρήσουμε μια έστω και μικρής κλίμακας αύξηση της θερμοκρασίας και αντί για αυτό βλέπουμε μείωση» αναφέρει ο Μάικλ Ρόμαν, του Πανεπιστημίου του Λέστερ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι οι εποχιακές αλλαγές στην ατμοσφαιρική χημεία του Ποσειδώνα ή/και ο ενδεκαετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας που μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στο μυστηριώδες προς το παρόν φαινόμενο.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %