Γιατί το James Webb Space Telescope είναι τόσο ισχυρό;

Γιατί το James Webb Space Telescope είναι τόσο ισχυρό;

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν στην ύπαρξη πλανητών σαν τη Γη στο αχανές Διάστημα και η έρευνα για τον εντοπισμό τους πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το οποίο έχει ήδη συναρμολογηθεί και πρόκειται σύντομα να δοκιμαστεί, θα γίνει το ισχυρότερο διαστημικό οπτικό όργανο μετά το Hubble που άφησε ιστορία με τις υπέροχες φωτογραφίες του. Είναι ικανό να δει πολύ πιο μακριά και να ανακαλύψει νέους πλανήτες στις παρυφές άλλων γαλαξιών. Θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να ανιχνεύσει υπάρχουσες ατμόσφαιρες σε άλλους πλανήτες που μπορεί να είναι ένα είδος απόδειξη ζωής σε αυτούς τους παράξενους κόσμους.

Η εκτόξευσή του είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2021.

Η αστροφυσικός και διευθύντρια του Northrop Grumman Aerospace System μας εξηγεί τους πέντε λόγους που κάνουν το James Webb τόσο πρωτοποριακό.

  1. Είναι πανίσχυρο

Είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ το JWST θα βρεθεί σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων μακριά.

  1. Είναι ένα είδος «μηχανής του χρόνου»

Το Hubble μπορεί να δει γαλαξίες σε παιδική ηλικία, ενώ το JWST θα μπορέσει να εντοπίσει γαλαξίες βρέφη. Για πρώτη φορά θα δούμε απόμακρους εξω-πλανήτες με δυνατότητα ανίχνευσης χημικών χαρακτηριστικών ενός υποτιθέμενου ωκεανού και μίας ατμόσφαιρας.

  1. Θα βοηθήσει στην χαρτογράφηση του Σύμπαντος

Παρόλο που δεν θα μπορεί να εντοπίσει ζωή σε άλλους πλανήτες, θα έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει σε αυτήν.

  1. Θα βοηθήσει να βρούμε την επόμενη Γη με την βοήθεια την υπέρυθρης τεχνολογίας
  2. Πρόκειται για ένα μεγάλο τεχνολογικό εργαστήριο

«Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ότι ξέραμε για το Σύμπαν καθώς τα κάτοπτρα, το λογισμικό και η τεράστια ηλιακή του ασπίδα αποτελούν τεχνολογικά θαύματα του 21ου αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bullock.