Πλειάδες: Οι Εφτά Αδελφές

Πλειάδες: Οι Εφτά Αδελφές

Έχετε δει ποτέ το σύμπλεγμα αστέρων των Πλειάδων; Ακόμα και αν το έχετε δει, μάλλον δεν το έχετε δει ποτέ τόσο μεγάλο και καθαρό όσο σε αυτή την φωτογραφία. Ίσως το πιο διάσημο σύμπλεγμα αστέρων στον ουρανό, τα φωτεινά αστέρια των Πλειάδων μπορούν να θεαθούν χωρίς κιάλια ακόμα και από το κέντρο της πόλης.

Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη.

Όλοι οι αστέρες των Πλειάδων παρουσιάζουν την ίδια κίνηση, που καταμαρτυρεί την κοινή φυσική καταγωγή και ύπαρξη και άλλων φυσικών δεσμών μεταξύ τους. Επίσης οι αστέρες αυτοί περιβάλλονται από διάχυτη νεφελώδη ύλη που καλείται συνολικά «νεφέλωμα των Πλειάδων». Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 440 ως 480 έτη φωτός. Τα ονόματά τους δόθηκαν από τις επτά Πλειάδες από την Ελληνική μυθολογία.

Φωτογραφία: Raul Villaverde Fraile – Ερασιτέχνης Αστροφωτογράφος / Ισπανία

 

X
0,00 €