Οι Γαλαξίες του Johann Bode

Οι Γαλαξίες του Johann Bode

Ο Messier 81 είναι ο μεγαλύτερος γαλαξίας σε μια ομάδα γαλαξιών που ονομάζεται ομάδα Μ81, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Είναι από τις πιο κοντινές στην τοπική ομάδα.

Πρόκειται για έναν σπειροειδή γαλαξία σε απόσταση στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Έχει ευδιάκριτους βραχίονες και εξαιτίας της εγγύτητάς του με τη Γη, το μεγάλο μέγεθος και τον ενεργό γαλαξιακό πυρήνα, ο Μ81 είναι ένα δημοφιλές αντικείμενο για επαγγελματική αστρονομική έρευνα. Το μεγάλο μέγεθός του και η σχετικά υψηλή λαμπρότητά του το κάνουν ένα δημοφιλές αντικείμενο και για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ο Μ81 αλληλεπιδρά βαρυτικά με τον Messier 82 και τον NGC 3077. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν δημιουργήσει ινώδεις δομές αερίου, ενώ στους πυρήνες των γαλαξιών Μ82 και NGC 3077 παρατηρείται έντονη δημιουργία άστρων.

Ανακαλύφθηκε τις 31 Δεκεμβίου 1774 μαζί με τον M82 από τον Johann Elert Bode και ταυτοποιήθηκε εκ νέου από τον Pierre Mechain το 1779 και ο Charles Messier τον συμπεριέλαβε στον κατάλογό του μαζί με το M82 το 1781.

Φωτογραφία: Tolga Astro – USA
Χρόνος έκθεσης: 25 ώρες

 

X
0,00 €