Οπή στον Άρη

Οπή στον Άρη

Τι δημιούργησε αυτή την ασυνήθιστη τρύπα στον Άρη; Η τρύπα ανακαλύφθηκε τυχαία το 2011 σε εικόνες από τις σκονισμένες πλαγιές του ηφαιστείου Pavonis Mons του Άρη που λήφθηκε από το όργανο HiRISE από το ρομποτικού Mars Reconnaissance Orbiter που περιβάλλει τον Άρη.

Η τρύπα, που παρουσιάζεται σε αντιπροσωπευτικό χρώμα, φαίνεται να είναι ένα άνοιγμα σε ένα υπόγειο σπήλαιο, μερικώς φωτισμένο στην εικόνα δεξιά. Η ανάλυση αυτής της εικόνας και των εικόνων παρακολούθησης αποκάλυψε ότι το άνοιγμα είναι περίπου 35 μέτρα, ενώ η εσωτερική γωνία σκιάς υποδηλώνει ότι το υποκείμενο σπήλαιο έχει βάθος περίπου 20 μέτρων. Γιατί υπάρχει ένας κυκλικός κρατήρας που περιβάλλει αυτή την τρύπα παραμένει θέμα συζήτησης, όπως και η έκταση του υποκείμενου σπηλαίου.

Τέτοιες τρύπες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα επειδή οι εσωτερικές σπηλιές τους είναι σχετικά προστατευμένες από την σκληρή επιφάνεια του Άρη, καθιστώντας τους σχετικά καλούς υποψήφιους για να περιέχουν δείγματα ζωής. Αυτά τα κοιλώματα είναι επομένως πρωταρχικοί στόχοι για πιθανά μελλοντικά διαστημικά οχήματα, ρομπότ, ακόμη και ανθρώπινους διαπλανητικούς εξερευνητές.

Φωτογραφία: NASA / JPL