Οι πυλώνες της Τρόπιδος

Οι πυλώνες της Τρόπιδος

Στην καρδιά του μεγάλου νεφελώματος της Τρόπιδος βρίσκεται ένας θησαυρός. Δύο υπέροχα λαμπρά “βουνά” με την ονομασία HH901 και HH902. Τόσο επιβλητικά που μας μαγνητίζουν τα βλέμματα. Είναι μόνο ορατά στο νότιο ημισφαίριο. 

Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (επίσης NGC 3372, Νεφέλωμα του ήτα Τρόπιδος) είναι μεγάλο λαμπρό νεφέλωμα στον αστερισμό Τρόπις, περίπου 6.500-10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεφελώματα στον Γαλαξία μας, περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, αλλά δεν είναι τόσο γνωστό εξαιτίας της θέσης του στο νότιο ουρανό. Το νεφέλωμα χωρίζεται από μια σκοτεινή λωρίδα σχήματος V στα δύο, ενώ ένα τμήμα του νεφελώματος είναι γνωστό ως το νεφέλωμα κλειδαρότρυπα. Το ανακάλυψε ο Νικολά Λουί ντε Λακάιγ τις 25 Ιανουαρίου 1752.

Το νεφέλωμα είναι τόπος γέννησης μερικών από των μεγαλύτερων άστρων στον Γαλαξία, όπως το WR 25, το οποίο είναι 6,6 εκατομμύρια φορές λαμπρότερο από τον Ήλιο, και το ήτα Τρόπιδος, το οποίο με μάζα 120 φορές μεγαλύτερη από τη Ήλιο είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά άστρα. Μέσα στα όρια του νεφελώματος υπάρχουν αρκετά ανοικτά σμήνη.

Φωτογραφία: Hubble Space Telescope
Επεξεργασία: Judy Schmidt