Σφαιρωτό σμήνος NGC 6752

Σφαιρωτό σμήνος NGC 6752

Μία καταπληκτική αστροφωτογραφία του 3ου λαμπρότερου σφαιρωτού σμήνους αστέρων του Γαλαξία μας. Περίπου 13.000 έτη φωτός μακριά προς τον νότιο αστερισμό Ταώ (Pavo), το σφαιρωτό σμήνος αστέρων περιπλανιέται στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας.

Με ηλικία πάνω από 10 δισεκατομμύρια χρόνια, το NGC 6752 περιέχει πάνω από 100 χιλιάδες άστρα σε μια σφαίρα περίπου 100 ετών φωτός σε διάμετρο και επιδεικνύει τεράστια πυκνότητα αστέρων κοντά στον πυκνό πυρήνα του σμήνους. Γύρω από τον συμπαγής πυρήνα συναντάμε μερικά μπλε περιπλανώμενα αστέρια που φαίνονται να είναι πολύ νεαρά σε ηλικία, πράγμα αρκετά περίεργο μίας και όλα τα αστέρια αναμένονταν να είναι τουλάχιστον δύο φορές αρχαιότερα απ’ ότι ο Ήλιος μας.

Εξερευνήσεις του NGC 6752 έχουν επίσης δείξει ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των αστέρων που βρίσκονται κοντά στον πυρήνα του σμήνους, είναι πολλαπλά αστρικά συστήματα, υποστηρίζοντας τα επιχειρήματα ότι οι συγχωνεύσεις και οι συγκρούσεις αστέρων στο πυκνό αστρικό περιβάλλον μπορούν να δημιούργησαν τα μπλε άστρα του σμήνους. Τέλος, φαίνονται καθαρά και αρκετοί ερυθροί γίγαντες αστέρες που είναι και τα γηραιότερα σε ηλικία.

Φωτογραφία: Jose Joaquin Perez / Ερασιτέχνης αστρονόμος από την Χιλή