Ηλιακή έκλαμψη

Ηλιακή έκλαμψη

Η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι ηλιακές κηλίδες, οι προεξοχές και οι εκλάμψεις, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του Ήλιου και η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του είναι ορισμένα μόνο από τα φαινόμενα που μελετούν οι αστρονόμοι στη προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τις εξάρσεις της ηλιακής δραστηριότητας.

Οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα βιαιότερα φαινόμενα που μπορούμε να παρατηρήσουμε εντός του Ηλιακού μας συστήματος.

Ωστόσο, ο μηχανισμός σχηματισμού τους δεν μας είναι ακόμη απολύτως κατανοητός. Οι ηλιακές εκλάμψεις σηματοδοτούν την ξαφνική και εκρηκτική απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, που έχει συσσωρευτεί στα τοπικά μαγνητικά πεδία της ηλιακής ατμόσφαιρας, ισοδύναμης με αυτήν χιλιάδων βομβών υδρογόνου. Κατά την διάρκεια των ηλιακών εκλάμψεων το περιβάλλον πλάσμα θερμαίνεται σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν ακόμη και τους 20 εκατ. °C, παράγοντας έτσι μια «έκρηξη» ακτινοβολίας σ’ ολόκληρο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Αυτά τα στρεβλωμένα μαγνητικά πεδία, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν και μια εντελώς διαφορετική έκρηξη, που εκτινάσσει δισ. τόνους καυτού πλάσματος στο Διάστημα, με ταχύτητες  που υπερβαίνουν τα 1,5 εκατ. km/h.

Φωτογραφία: Juan Paya 
Κάμερα: CMOS ZWO ASI 120 MM