Γαλαξίας του Hoags

Γαλαξίας του Hoags

Πρόκειται για έναν ή δύο γαλαξίες; Αυτό το ερώτημα ήρθε στο φως το 1950 όταν ο αστρονόμος Arthur Hoag εντόπισε αυτό το ασυνήθιστο εξωγαλαξιακό αντικείμενο.

Στο εξωτερικό βρίσκεται ένα δαχτυλίδι που κυριαρχείται από λαμπερά μπλε αστέρια, ενώ κοντά στο κέντρο συναντάμε μια «μπάλα» από πολύ πιο κοκκινωπά αστέρια που είναι πιθανόν πολύ παλαιότερα. Μεταξύ των δύο υπάρχει ένα κενό που είναι σχεδόν σκοτεινό.

Ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε το Αντικείμενο του Hoag, συμπεριλαμβανομένου του σχεδόν στρογγυλού δακτυλίου αστέρων και αερίων, παραμένει άγνωστος. Οι υποθέσεις για την γέννησή του περιλαμβάνουν μια σύγκρουση γαλαξιών δισεκατομμύρια χρόνια πριν και τη βαρυτική επίδραση μιας κεντρικής ράβδου που έχει εξαφανιστεί από τότε. Η φωτογραφία λήφθηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble και πρόσφατα επανεπεξεργάστηκε χρησιμοποιώντας έναν έξυπνο αλγόριθμο απαλοιφής θορύβου.

Το αντικείμενο Hoag εκτείνεται σε περίπου 100.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς προς τον αστερισμό του Φιδιού (Serpens). Τέλος, στο βάθος διακρίνονται άλλοι μικρότεροι γαλαξίες, οι οποίοι δημιουργούν μια υπέροχη διαστημική εικόνα.

Φωτογραφία: NASA / HST