Γαλαξίας της Vera Rubin

Γαλαξίας της Vera Rubin

Οι γαλαξίες είναι σαν νιφάδες χιονιού. Αν και το Σύμπαν περιέχει αναρίθμητους γαλαξίες, ποτέ δεν υπάρχουν πανομοιότυποι σε σχήμα, όγκο και μορφή. Ένας από τους πιο φωτογενής είναι ο τεράστιος σπειροειδής γαλαξίας UGC 2885, ο οποίος βρίσκεται 232 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα.

Ο εντυπωσιακός αυτός γαλαξίας είναι 2,5 φορές διαμετρικά μεγαλύτερος από τον Γαλαξία μας και περιέχει 10 φορές περισσότερα αστέρια, περίπου 1 τρισεκατομμύρια! Έχει ζήσει μια σχετικά “ήρεμη” ζωή, χωρίς ποτέ να συγκρουστεί με άλλους γαλαξίες και σταδιακά διογκώνεται με το διαγαλαξιακό υδρογόνο, παράγοντας νέα αστέρια με αργό και σταθερό ρυθμό εδώ και πολλά δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο γαλαξίας ονομάστηκε “Γαλαξίας της Rubin”, προς τιμή της σπουδαίας αστρονόμο Vera Rubin (1928 – 2016), η οποία χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο για την ανίχνευση της αόρατης σκοτεινής ύλης. Ο UGC 2885 περιβάλλεται από ένα τεράστιο φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης όπου η ποσότητα αυτής μπορεί να εκτιμηθεί μετρώντας την βαρυτική επιρροή της πάνω στην ταχύτητα περιστροφής του γαλαξία.

Φωτογραφία: Hubble Space Telescope / NASA